Hirdetés

Felmérés: Marcel Ciolacu miniszterelnök a legesélyesebb államfőjelölt

Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnöknek van a legnagyobb esélye arra, hogy a romániai elnökválasztás első fordulójában az élen végezzen, potenciális ellenfelei közül pedig csak a függetlenként induló Mircea Geoană volt NATO-főtitkár-helyettessel szemben maradna alul a küzdelemben a választás második fordulójában – derült ki az Inscop közvélemény-kutató intézet friss felméréséből, amelynek az elnökválasztással kapcsolatos adatsorát csütörtökön tették közzé.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Felmérés: Marcel Ciolacu miniszterelnök a legesélyesebb államfőjelölt
Fotó: Marcel Ciolacu/Facebook

A Libertatea című lap által megrendelt felmérés – amelyet az MTI is szemlézett – válaszadóinak 72 százaléka ígérte biztosra részvételét az év végi elnökválasztáson, amiből – a korábbi évek tapasztalata alapján – az Inscop 58,6 százalékos részvételt valószínűsít.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A megkérdezettek 24,1 százaléka adná voksát a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökére a november 24-i első fordulóban, míg 20,7 százalékuk George Simionra, a többi parlamenti párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökére, 18,1 százalékuk Mircea Geoanára, 15 százalékuk Elena Lasconira, a magát jobbközép pártként meghatározó Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökére, 8,2 százalékuk Nicolae Ciucă házelnökre, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökére, 5,1 százalékuk a függetlenként induló Cristian Diaconescu volt külügyminiszterre, 3,8 százalékuk pedig Kelemen Hunorra, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökére szavazna.

Az Inscop – ugyancsak az október 11–18. között végzett felmérésben – a december 8-án tartandó második forduló lehetséges kimenetelét is vizsgálta. Az összegyűjtött adatok szerint Marcel Ciolacu 56 százalékkal nyerne, ha George Simionnal, 53 százalékkal, ha Elena Lasconival és 63,1 százalékkal, ha Nicolae Ciucával kerülne szembe a második fordulóban. A felmérés szerint a szociáldemokrata kormányfőből csak akkor nem lesz államfő, ha Mircea Geoană lesz az ellenfele a második fordulóban, aki 55,6 százalékkal nyerné az elnökválasztást.

Az 1100 fős reprezentatív mintával készült kutatás hibahatára elvileg 3 százalék alatt van, de Remus Stefureac Inscop-igazgató felhívta a figyelmet, hogy a választók „példátlan” bizonytalansága közepette bármely váratlan esemény vagy a két forduló között, december elsején lebonyolítandó parlamenti választás eredménye teljesen felboríthatja a mostani előrejelzéseket a romániai elnökválasztás kimenetelét illetően.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!