Hirdetés

EP-választások: bármely hazai vagy külföldi szavazóhelyiségben lehet voksolni, mozgóurnás szavazásra külföldön nincs lehetőség

Csaknem 19 millió polgárt várnak az urnákhoz vasárnap, hogy megválasszák az ország európai parlamenti (EP-) képviselőit. Az EP-választásokra összesen 18 955 szavazókörzetet alakítottak az országban és 915-öt külföldön, a legtöbbet Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában. Az Agerpres hírügynökség több fontos információt gyűjtött össze, ezek közül szemléztünk.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
EP-választások: bármely hazai vagy külföldi szavazóhelyiségben lehet voksolni, mozgóurnás szavazásra külföldön nincs lehetőség
Illusztráció Fotó: Hodgyai István

Románia 33 képviselőt küldhet a következő öt évre a brüsszeli Európai Parlamentbe. A képviselői helyekért 494 jelölt szállt versenybe pártlistákon vagy függetlenként.

***
A vasárnapi EP-választáson szavazhat minden 18. életévét betöltött román állampolgár, ha nem korlátozták választójogát, vagy nem tiltották el a szavazástól jogerős bírósági ítélettel. Más európai uniós tagállam polgárai is szavazhatnak, ha előzetesen kérték felvételüket a speciális választói névjegyzékbe.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a más uniós tagállam választói névjegyzékében szereplő román állampolgárok abban az esetben szavazhatnak a romániai EP-képviselőkre, ha nyilatkozatot írnak alá arról, hogy nem éltek szavazati jogukkal abban az országban, amelyiknek a választói névjegyzékében szerepelnek.

***
Az EP-választáson a választópolgárok a lakóhelyük vagy bejelentett tartózkodási helyük szerinti szavazóhelyiségben voksolhatnak. Azok a választópolgárok, akik a választások napján a lakhelyüktől eltérő településen tartózkodnak, bármely szavazókörzetben élhetnek alkotmányos jogukkal és pótlistára kerülnek.

Azok a román állampolgárok, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak – turistaként vagy ott élnek –, bármely külföldi szavazókörzetnél leadhatják voksukat. Csak azok képeznek kivételt, akik az Állandó Választási Hatóság (AEP) nyilvántartása szerint más európai uniós tagállam választásán szavaznak. Ők csak azután voksolhatnak a romániai jelöltekre, ha nyilatkozatot írnak alá arról, hogy nem éltek szavazati jogukkal más tagország EP-választásán.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

***
Szavazni a román állam által kiállított érvényes személyazonosító okmányokkal lehet: személyazonosító igazolvány; ideiglenes személyazonosító igazolvány; elektronikus diplomata-útlevél; szolgálati útlevél; elektronikus szolgálati útlevél; katonai szolgálati igazolvány (katonai iskolák tanulóinak esetében). Úti okmánnyal és szavazókártyával nem engedélyezett a szavazás.

***
A szavazóhelyiségek 7 órakor nyitnak és 22 órakor zárnak – a külföldi szavazókörök esetén az időpontok helyi idő szerint értendők. Mivel június 9-én egy időben európai parlamenti és helyhatósági választásokat is tartanak, a választópolgárok eldönthetik, hogy mind a kettőn vagy csak az egyiken vesznek részt.

A nap végén, 22 órakor a körzeti választási iroda elnöke a szavazást befejezettnek nyilvánítja és elrendeli a szavazóhelyiség bezárását. A 22 órakor a szavazóhelyiségben tartózkodó vagy a szavazóhelyiség előtt sorban álló választópolgárok 23 óra 59 percig leadhatják a szavazatukat.

Az országban a választópolgárok az európai parlamenti és helyhatósági választásokon ugyanazokban a szavazóhelyiségekben, ugyanabban az időintervallumban, ugyanazokkal a „VOTAT 09. 06. 2024” feliratú bélyegzőkkel, de külön szavazólapokon szavaznak, a részvételüket pedig külön választói névjegyzékben rögzítik.

Ha a szavazásra jelentkező választópolgár csak az egyik választáson kíván részt venni, a körzeti választási iroda elnöke vagy az iroda általa kijelölt tagja a választópolgár jelenlétében vízszintes vonallal áthúzza az aláírásra szolgáló rovatot annak a választásnak az állandó választói névjegyzékében, amelyen nem kívánja leadni a szavazatát. Azok a választópolgárok, akik csak az egyik választáson éltek szavazati jogukkal, és akiknek a személyi igazolványára a „VOTAT 09. 06. 2024” feliratú matricát ragasztották, a szavazás lezárásáig még leadhatják a szavazatukat azon a választáson, amelyen nem szavaztak.

***
A szavazóhelyiségben a polgárok személyi igazolványuk bemutatását és a névjegyzék aláírását követően megkapják a szavazólapokat és a bélyegzőt. Minden választópolgár külön szavaz, zárt fülkékben, úgy, hogy a bélyegzőt annak a négyszögnek a belső részére üti, amelyen az általa preferált jelöltlista vagy jelölt szerepel. Ha a választópolgár a szavazókörzet választási irodájának elnöke által megállapított alapos okból nem tud önállóan szavazni, joga van kísérőt behívni a szavazófülkébe. A kísérők nem lehetnek a választás lebonyolításában részt vevő személyek vagy megfigyelők. Az írástudatlanság, a törvények vagy a román nyelv ismeretének hiánya nem számít alapos oknak kísérő segítségül hívásához – pontosította határozatában a Központi Választási Iroda (BEC).

Szavazás után a szavazólapokat egyenként össze kell hajtani úgy, hogy az ellenőrző pecsét jól látható legyen, majd bele kell helyezni a megfelelő urnába. Rosszul összehajtott szavazólap esetén a voks csak abban az esetben érvényes, ha nem sérül a szavazás titkossága. Ha a tévesen összehajtott szavazólap úgy nyílik ki, hogy a szavazás titkossága nem biztosított, érvénytelenítik a voksot, és a választópolgár egyetlen alkalommal kaphat egy újabb szavazólapot.

A voksolás után a szavazópolgárnak vissza kell adnia a pecsétet a szavazóbiztosnak, aki rányomja a bélyegzőt a szavazópolgár személyazonosságát igazoló okmányra, feltüntetve a választás dátumát is. A kártyaformátumú személyi igazolványokra VOTAT felirattal és dátummal ellátott öntapadó matricákat ragasztanak.

A szavazólapról tilos fényképet vagy videófelvételt készíteni, ez szabálysértésnek minősül.

***
A helyváltoztatásra betegség vagy mozgáskorlátozottság miatt képtelen személyek mozgóurnát kérhetnek a választásokra. Ezt a rendőrségi őrizetben, házi őrizetben vagy előzetes letartóztatásban levők, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek is igényelhetik, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól.

Mindegyik romániai szavazóhelyiségnek egy mozgóurna áll rendelkezésére. Külföldön nincs lehetőség mozgóurnás szavazásra.

A mozgóurnát az illetékes körzeti választási irodánál lehet igényelni, elektronikus formában is. Az igénylést az érintett választópolgárnak kell aláírnia, de más személy – például egy hozzátartozója – is benyújthatja. A kérvényhez csatolni kell egy dokumentumot, amely igazolja a kérelmező mozgásképtelenségét. A családorvos által kiállított igazolás nem kötelező.

Az igényléseket a választások napján is be lehet nyújtani, a hatóságok azt javasolják, hogy ezeket szombaton 18 és 19 óra között, illetve vasárnap 14 óráig küldjék el.

***
Az európai parlamenti választásra 12 párt és választási szövetség állított listát, illetve négy független jelölt is indul.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!