Hirdetés

Határidőt hosszabbítanának

Víz- és szennyvízhálózat kiépítése zajlik párhuzamosan a Parajd községhez tartozó két Sófalván. Külön-külön pályázatokból finanszírozzák a munkát, ugyanakkor minkét település főbb utcáit is leaszfaltozzák egy harmadik nyertes pályázatnak köszönhetően. A munka zajlik, ám korántsem zökkenőmentes.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Határidőt hosszabbítanának
Feltúrt utcák, rég várt beruházás Fotó: Hadnagy Éva

Javában zajlanak a víz- és szennyvízhálózat kiépítésének munkálatai Alsó- és Felsősófalván, és aszfaltoznak is. Nyágrus László, Parajd község vezetője elmondta, Alsósófalva esetében az eredeti határidő szeptemberig tartott, ám sikerült hosszabbítást kérniük, így újabb egy év áll a rendelkezésükre, hogy befejezzék a munkát. Mint ismert, a pályázatot az Európai Unió Vidéki Beruházások Ügynökségénél (AFIR) már 2017-ben megnyerte az önkormányzat, azonban számos előre nem látható bonyodalom miatt késlekedtek a kivitelezéssel, hiszen új műszaki tervet kellett készíttessenek, és a közbeszerzési eljárás is elhúzódott, így valamivel több mint egy éve kezdődhetett el a tényleges munka. Jelenleg a munkálatok több mint hatvan százalékával készültek el, a hálózat jelentős részét kiépítették, illetve egy másik projektnek köszönhetően néhány szakaszt a vezetékek földbe kerülése után le is aszfaltoztak.

– A sziklás talaj miatt vannak szakaszok, ahol még nem tudták földbe helyezni a vezetékeket, itt valószínűleg mélyfúrásokat kell végezni. Bízom benne, hogy ezzel a technológiával sikerül elhárítanunk a kialakult problémát, de amíg nem találunk megoldást, addig az aszfaltozásra is várni kell

– ismertette az elöljáró. 
A település valamennyi utcáját nem fogják leaszfaltozni, de a főbb utcákat rendbe teszik, így továbbra is ezek a szakaszok élveznek prioritást. Nyágrus László elmondta, a projekt ugyanakkor magában foglalja a parajdi derítő- és ivóvíztisztító állomás teljes felújítását is, amelyhez csatlakoznának az új hálózatok. A polgármester szerint ott is folyik a munka, elkészült már a medencerész, és a környezet kialakításával is haladnak.

– Eszközbeszerzés, pum­pa­ház­ felszerelése, és egy víztartály felszerelése is hátravan, ezek mind-mind jelentős kiadások, úgyhogy van még bőven mit tenni

– vélekedett a polgármester. 
A nyár elején Felsősófalván is elindult a munka, ott a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL) elnyert sikeres pályázatnak köszönhetően építik ki a víz- és szennyvízhálózatot. Ezen a településen is prioritást élveznek azok az utcák, amelyekre aszfaltszőnyeget is leterítenek. Erre azonban csak tavasszal kerülhet sor – tudtuk meg. Ebben az esetben is a határidő meghosszabbítását kérte az önkormányzat.

– Egyelőre a mellékutcákban dolgoznak, várjuk az útügytől az engedélyt, hogy a főút mentén is neki tudjanak kezdeni

– tette hozzá. 
Az elöljáró elmondta, a beruházások értéke az elmúlt években jelentősen megemelkedett az elnyert támogatásokhoz képest, az alsósófalvi munkálat az eredeti hét helyett közel huszonhárommillió lejbe kerül, hasonló összegbe kerül a felsősófalvi beruházás is, illetve a két település utcáinak aszfaltozását célzó projekt értéke is meghaladja a tízmillió lejt. Az árak növekedéséhez hozzájárultak az újratervezések költségei, az árkiegészítések, illetve az anyagárak növekedése is. Emiatt jelentősen megnőtt az önkormányzatot terhelő önrész is. Ennek ellenére az eddig elvégzett munkák ki vannak fizetve. 

– Igyekeztünk törleszteni rendszeresen, hitelvonalat is indítottunk, ám ezt eddig még nem használtuk

– mondta a községvezető. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!