Hirdetés

Ha pozitív a negatív

Antidepresszánst, energiaitalt vagy éppen teát fogyasztott, és közúti ellen­őrzéskor pozitív lett a drogtesztje? Megtörténhet. Annak jártunk utána, mi lesz a következmény, hogyan bizonyíthatja, hogy nem fogyasztott tudat­mó­do­sí­tó­ szert, illetve mikor és milyen feltételek szerint kaphatja vissza jogosítványát.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 9 perc
Ha pozitív a negatív
Közúti ellenőrzés. A rendőrség szerint az általuk használt tesztek hibaaránya egy százalék alatt van Fotó: László F. Csaba

A rendőrség tájékoztatása szerint a súlyos közúti balesetek fő okai az alkoholos befolyásoltság, illetve a pszichoaktív anyagok hatása alatti vezetés. A balesetek visszaszorítását célozza meg az a júliusban kihirdetett törvény, amely kimondja, hogy azok a sofőrök, akik ittasan vagy tudatmódosító szer hatása alatt, illetve jogosítvány nélkül vezetnek és halálos áldozattal járó közúti balesetet okoznak, nem számíthatnak a büntetés felfüggesztésére. Ugyanakkor a büntető törvénykönyv 336. cikkének (2) bekezdése előírja, ha a közúti ellenőrzéskor a drogteszt eredménye pozitív, bűncselekményről beszélünk, és a sofőr ellen büntetőeljárás indul pszichoaktív anyagok hatása alatt történő járművezetés bűncselekménye miatt. Az előírás szerint az illetőt azonnal orvosi intézménybe kell szállítani, ahol biológiai mintát vesznek tőle, hogy pontosan megállapítsák a szervezetében lévő tiltott anyagok mennyiségét. A vezetői engedélyt a 2002. évi 195-ös számú sürgősségi kormányrendelet szerint visszatartják. A drog vagy alkohol hatása alatt vezető személynek a bűncselekmény megállapításától kezdve a büntetőügy lezárásáig nem lesz joga közúton járművet vezetni. A hajtási jogosítvány érvénytelenítését azonban csak bíróság rendelheti el. 
Az elmúlt hónapokban a közlekedéssel kapcsolatos Face­book-csoportokban egyre többen írták bejegyzésükben, hogy nem fogyasztottak sem alkoholt, sem tudatmódosító szer, a drogteszt mégis azt mutatta, tudatmódosító szer van a szervezetében, és emiatt felfüggesztették a jogosítványát. Ennek oka, hogy energiaitalok, egyes üdítők, teák, antidepresszáns gyógyszerek tetrahidrokannabiolt (THC-t) tartalmazhatnak. A vegyi anyagot a nyáltesztek néhány órán keresztül kimutatják.

Veres Nándor
Nemcsak tudatmódosító szertől lehet pozitív a teszt


„Jó estét minden sofőrnek! Érdeklődni szeretnék, van-e közöttünk olyan személy, akinek szeptember 8-án elvették az autóvezetői jogosítványát, olyan drogteszt után, amelyből azt mutatták ki, ketamint fogyasztottam, majd a kórháznál vért vettek. Van-e már eredmény? Képtelenség ennyi időt kivárni tudva, hogy sem drogot, sem alkoholt nem fogyasztott az illető, de a jogosítványát mégis elvették. Hozzáteszem, ha telefonon érdeklődünk, az a válasz jön: Nu știu, mai încercați! Köszi, ha valaki válaszol. Mi ez az új szabályzat, ami most jött be, ha egy kávét iszol is veszélyben a jogosítványod.” – írta szeptember végén egy névtelenségét kérő személy a Csíki közlekedés és infók Facebook-csoportban. A hozzászólók közül többen is jelezték, hasonlóan jártak, illetve van negatív vizeletvizsgálat eredményük is, mégsem kapták vissza jogosítványukat. A témában az alábbiakat kérdeztük a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől: mekkora a valószínűsége annak, hogy a rendőrség által használt tesztek pontatlanok? Mi történik, ha a sofőr elutasítja a nyálmintavételt? A sofőrök arra panaszkodnak, hogy a nyálminták vagy biológiai minták eredményei utáni vezetői engedély visszaszerzése nagyon hosszú időt vesz igénybe. Mi az oka ennek? Hogyan tudná felgyorsítani a rendőrség ezt a folyamatot? 
Kérdéseinkre a rendőrségtől az alábbi válaszokat kaptuk: 
„A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság Közúti Szolgálatának két hordozható tesztelője van, amely a pszichoaktív anyagok jelenlétének ellenőrzésére alkalmas. Ezeket a megfelelő érzékelési készletekkel együtt használják.
A két beszerzett eszköz megfelel a nyálban lévő tiltott anyagok kimutatására alkalmas eszközök műszaki feltételeinek, amelyet a Román Rendőrség által kidolgozott és a Belügyminisztérium Logisztikai Főosztályának jóváhagyott dokumentumai szerint készítettek. Az eszközöket 2019-es év folyamán vásároltuk meg a rendelkezésre álló ajánlatok értékelése után.
Az engedélyezett importőr és a termék gyártójának romániai képviselője szerint a készülék hibaszázaléka nem haladhatja meg az elvégzett tesztek  1 százalékát.
Azokban az esetekben, amikor egy gépjárművezetőt bármilyen okból nem lehet előzetes pszichoaktív anyagok jelenlétének vizsgálatára alávetni, biológiai mintákat veszünk a pszichoaktív anyagok kimutatására. Ha pszichoaktív anyagok használatára utaló jeleket tapasztalnak, a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet 22. cikkének rendelkezései szerint a vezetői engedélyt visszavonják egészen másnap 8 óráig, de legkésőbb 12 óráig, és kibocsátanak egy ideiglenes vezetői engedélyt. Ha nincsenek olyan jelek, amelyek a pszichoaktív anyagok használatára utalnak, akkor a vezetői engedélyt nem vonják be. Miután kiadták a toxikológiai elemzési jelentést, és elemezték a biológiai mintákat, negatív eredmény után a rendőr az esetet lezárja, pozitív eredmény esetén pszichoaktív anyagok hatása alatt történő gépjárművezetés bűncselekményének gyanúja okán bűnvádi eljárást kezdeményez. 
Az eredmények megszerzése és a toxikológiai elemzési igazolások kibocsátása miatti hosszú várakozási időt a 2023. augusztus 10-i, 29. számú sürgősségi rendelet orvosolta, amely módosította és kiegészítette a 2002. évi 195. számú sürgősségi kormányrendeletet.


Hirdetés


Ezenkívül az 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet 113. cikkének 1. bekezdése g) pontja értelmében a vezetői engedélyt visszaadják azon eredmény alapján, amelyet az engedélyezett intézmény adott ki, és amely megerősíti a pszichoaktív anyagok jelenlétének hiányát a szervezetben.
A 2023/29-es rendelet hatályba lépése után a rendőrség azonnal visszaadhatja a vezetői engedélyt, az ügyészségi záróhatározat kiadása nélkül.”
A témával kapcsolatos kérdéseinket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz is eljuttattuk. 
Ez esetben is a tesztek pontatlanságára, a sofőrök által kért mintavétel gyakoriságára, illetve arra voltunk kíváncsiak, hogy valós-e az interneten keringő azon információ, hogy egyes gyógyszerek (Nurofen Plus, Codein, Fasconal, Sari­don) pozitív drogteszthez vezethetnek.
Kérdéseinkre az egészségügyi intézmény dr. Sinkó János, igazságügyi orvos szakértő, osztályvezető főorvos alábbi válaszait kaptuk: „A Hargita Megyei Igazságügyi Orvostani Szolgálat toxikológiai laboratóriumában jelenleg nem végeznek pszichotróp anyagok vérből történő meghatározására vonatkozó toxikológiai elemzéseket, mivel jelenleg nincs elérhető magas teljesítményű és érzékenységű berendezés. Ezeket az elemzéseket jelenleg a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyakorlati Orvostani Intézet toxikológiai laboratóriumában végzik, így nem tudjuk értékelni a közlekedés-rendőrség által használt gyorstesztelő eszközök pontosságát.
Megjegyezzük, hogy intézményünkben az érvényben lévő jogszabályok szerint biológiai minták gyűjtőkészleteket állítunk rendelkezésre Hargita megye gyűjtőpontjai számára, ahol jelentős növekedést észleltünk azoknak a kéréseknek a számában, amelyek a pszichotróp anyagok gyűjtőkészleteire vonatkoznak. Pontosabban, 2022-hez képest, 2023 januárjától napjainkig, az ilyen kérések száma megnőtt, megduplázódott az előző évhez képest.
A további kérdésekkel kap­cso­lat­ban nem tudunk válaszolni, mert nincsenek tech­ni­kai információink a rend­őr­ség által használt felszerelésről, és nincsenek kon­krétabb elemzéseink és információink.” 
A csíkszeredai MultiMed klinikán kérésre végeznek vizeletvizsgálatot, amely pontos eredményt mutat. Orbán Imre, a klinika vezetője lapunk megkeresésére közölte: vizeletvizsgálatot végeznek, amelyre a fogyasztáshoz legközelebbi időpontot kell választani, tehát lehetőleg még aznap, amikor a rendőrségi teszt pozitív eredményt mutatott. Megjegyezte: a vizeletmintát Brassóba küldik, az eredmény másnapra várható. Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!