Hirdetés

Ha már iskolába nem mennek, várják a tanulókat délelőttönként a Hargita megyei könyvtárak

Számos tematikus programmal, társasjátékokkal, kézműves-foglalkozásokkal és bábelőadásokkal is várják a megyei és városi könyvtárak az érdeklődőket. Az általános tanügyi sztrájk apropóján főleg a diákság használhatja ki tartalmas kikapcsolódásként a hírtelen jött szabadidő eltöltésére a városi és megyei bibliotékák nyújtotta lehetőségeket.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 5 perc
Ha már iskolába nem mennek, várják a tanulókat délelőttönként a Hargita megyei könyvtárak
Fotó: Kájoni János Megyei Könyvtár/Facebook

A székelyudvarhelyi városi könyvtár célzottan az általános tanügyi sztrájk kapcsán hirdette meg délelőtti programjait. A sztrájk végéig kínálják az alábbi lehetőségeket: Digitális planetárium: 8.30, 9.30, 10.30, 11.30, 12.30 és 13.30 órától. Időpontonként maximum tizenöt személy az érkezés sorrendjében. A programot tízéves kortól ajánlják. 3D film: 9.00, 11.00 és 13.00 órától. Időpontonként maximum harminc személy az érkezés sorrendjében. A programot hétéves kortól ajánlják. Társasjátékozás: 8.30 és 14.00 között. Egy személy legfeljebb két órát tölthet folyamatosan a teremben. A programot hétéves kortól ajánlják a szervezők. Az említett programokat érvényes olvasókártyával ingyenesen látogathatják.

Mindenkit arra biztatnak, hogy ne unatkozzon otthon, inkább menjen a könyvtárba. 

Egyeztetés alapján és nemcsak a sztrájk idejére a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár is számos programmal várja az érdeklődőket. Hétfőtől péntekig a nyitvatartási idő alatt reggel 8 és délután 6 óra között várják az iskolai és óvodai csoportokat. Óvodásoktól középiskolásokig minden korosztály számára kínálnak változatos foglalkozásokat, magyar és román nyelven egyaránt. A teljesség igénye nélkül a könyvtárnak vannak ajánlott témái, mint Szent László nyomában a Székelyföldön – történelmi-helytörténeti témájú oktató társasjáték, ami a 10-15 éves korosztálynak ajánlott. A részt vevő csoportok egy társasjáték révén ismerkedhetnek meg a Szent László alakjához kapcsolódó székelyföldi kulturális és történelmi örökséggel, legendákkal, építészeti és művészettörténeti emlékekkel. Ugyanakkor Kájoni János, a neves 17. századi polihisztor életművével is megismerkedhetnek játékos, interaktív módon a résztevők.

A Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatójától, Gyulai Arthurtól megtudtuk, hogy az ajánlott témákon kívül igény szerint lehet további témákat választani.

A foglalkozások ingyenesek, a részvétel feltétele az előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetése a könyvtárban, személyesen vagy telefonon.

Jelentkezni és további tájékoztatást kérni az ajánlott programokról a könyvtár helyismereti részlegén vagy a következő telefonszámokon lehet: 0745-018143 és 0720-544093. Az igazgató elmondta, több bábelőadás is lesz a héten, az egyik kedden 11 órától lesz megtartva, ugyanakkor szerdán 10.30-tól lesz egy román, délután 16 órától pedig egy magyar nyelvű bábelőadás. Mindezek mellett rengeteg egyéb társasjátékkal állnak az érdeklődők rendelkezésére. 

Május 23–26. között, keddtől péntekig, naponta 10.00–11.30 között a gyergyószentmiklósi városi könyvtárban gyermekfoglalkozásokkal várják az elemi iskolásokat. Vincze Csilla intézményvezető elmondta: diavetítéssel, kézműves-foglalkozásokkal, mozgásos és tematikus játékokkal várják a kicsiket, akik Mátyás királlyal és a pünkösdi ünnepkörrel kapcsolatosan szerezhetnek ismereteket. A foglalkozások ingyenesek, a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges: az érdeklődők a 0744-778493-as telefonszámot hívhatják. 

Mint beszámoltunk róla, hétfőn általános sztrájk kezdődött el a tanügyben, amely a szakszervezetek szerint mindaddig fog tartani, amíg a kormánytól nem kapnak egy nagyon világos perspektívákat kínáló megoldást, és a szakszervezeti tagok úgy nem döntenek, hogy felhagynak ezzel a tiltakozási formával. Egyébként a pedagógusok 72 százaléka sztrájkol Hargita megyében.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!