Hirdetés

Gyergyói siker Farkaslakán

Táncszínházi előadást láthattak az érdeklődők szombat este Farkaslakán, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Mocorgók Néptáncegyüttes jóvoltából a Jerika kő legendája elevenedett meg az érdeklődők előtt.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Gyergyói siker Farkaslakán
Színvonalas produkció. Élmény Fotó: Hadnagy Éva

Tavaly nyáron a Gyergyói-medence legnagyobb fesztiválján, az Egyfeszten mutatták be először a táncszínházi produkciót, mondta Kolcsár Béla, az előadás producere, azóta azonban igen szép pályát járt be, és számos elismerést is bezsebelt. A farkaslaki volt a 35. bemutatójuk. 
– Örömünkre szolgál, hogy egy olyan produkciót hoztunk létre, amelyet szakmai berkekben is igen komoly elismerés övez – fogalmazott. Mint mondta, tavaly az Erdélyi Táncháztalálkozón is bemutatták, de meghívást kaptak a Maros Művészegyüttes 65. születésnapjára is, néhány héttel ezelőtt pedig egy magyarországi turnén vettek részt, amelynek öt állomása volt. Kolcsár Béla kiemelte, azért fontos, hogy ilyen és ehhez hasonló táncszínházi előadásokat hozzanak létre, visszanyúlva a minket körülvevő legendákhoz, mert olyan ma is aktuális mondanivalót rejtenek magukban, amelyek fontos üzenettel bírnak. 
– Fontos, hogy a legendák üzeneteit, amelyeket örökül kaptunk az előző nemzedékektől, beépítsük az életünkbe és továbbadjuk az utókornak, hiszen minden egyes generációnak üzenettel tudnak szolgálni – ismertette. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a Jerika kő legendája egy gyergyócsomafalvi legenda, de egyben egy magyarság eredetlegenda is. – A produkció egyik fő üzenete, hogy a hatalom és a kincsek utáni vágyban az ember nem szabad elvakuljon és mindent tönkretegyen maga körül, hiszen az élet a legértékesebb mindenek fölött – fogalmazott Kolcsár Béla, az előadás producere. A másfél órás előadás során a fiatalok táncelőadását hang- és képeffektek, háttérvetítés egészítette ki, annak érdekében, hogy még teljesebb legyen az összhatás. A fiatalok előadása elbűvölte a közönséget, jutalmuk percekig szűnni nem akaró taps volt.   
Az előadás mellett magyar költők és írók régi fotográfiáiból álló kiállítást is megtekinthettek a jelenlévők az Erdélyi Fotográfiáért Múzeum Egyesület jóvoltából, Molnár Attila fotótörténész kutatómunkájának eredményeként. A bemutatott fotók között Tamási Áron, Mikszáth Kálmán, Ady Endre, Benedek Elek, Orbán Balázs, Kossuth Lajos is fotóját is láthatták. Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!