Hirdetés

Gyarapodó termelői kisközösség

Minden eddiginél sikeresebb magbörzét zárt szombaton este a Gyergyói Kiskertes Mozgalom szervezőcsapata. Az érdeklődők nemcsak az előadásokra voltak kíváncsiak: a vetőmagok csereberéje is nagy érdeklődésnek örvendett: 36 család érkezett, 102-féle mag cserélt gazdát, értékes információk kíséretében.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Gyarapodó termelői kisközösség
Magbörze és szakmai előadások Gyergyószentmiklóson Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Szűkösnek bizonyultak a szervezésben partnerséget vállaló városi könyvtár emeleti termei: a nyolcadik alkalommal szervezett Magbörzére több mint száz termelő, kertészkedni vágyó helyi és környékbeli érdeklődő érkezett. A szakmai előadásokat a vetőmagok cseréje előzte meg: a szervezők idén csak azokat a személyeket, családokat várták a börzére, akik saját kertjükből származó magokkal érkeztek.

– A szigorú szabályok miatt – idén csak saját vetőmaggal rendelkezőket vártunk – arra számítottunk, hogy hét-nyolc család érkezik csak, ehhez képest harminchat család jött el, 102-féle magot jegyeztünk fel. Visszajelzéseket is kaptunk, miszerint így, az előadásokat és a börzét szétválasztva, sokkal hatékonyabb és jobb a börze, mint az előző években – számolt be tapasztalataikról Bara Edit szervező. Elmondta: leggyakrabban mángold-, bársonyvirág-, körömvirág-, sütőtök- és babmagok cseréltek gazdát, és a legtöbb fajtát a paradicsomok családjában számlálták.

A csereberélt magokról, azok gazdáiról adatbázis készült, így nyomon követhető a magok fejlődése, tovább szaporítása, illetve minden olyan fontos információ gazdát cserélhet, amely az adott növény termesztésével kapcsolatos.

A börzét követően szakmai előadások kezdődtek: Ferencz Lehel kertészmérnök, Lukács Géza zöldségtermelő és Bara István permakultúrával foglalkozó gazda osztott meg értékes információkat, tapasztalatokat a magtermesztés mikéntjeiről, talajművelésről, a kertészeti holdnaptár használatáról, növényvédelemről, valamint a helyes vízgazdálkodásról a Gyergyói-medencében.

Lukács Géza előadásában felhívta a jelenlévők figyelmét a közösség erejére a vetőmagfogás tekintetében is. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy megőrizzük az őshonos vetőmagokat, fontos lenne szétosztani a magfogási technológiát a közösség tagjai között, mindenkinek saját kertje adottságai szerint.

A nyolcadik Magbörze köré szerveződött aktív közösség internetes felületen az év többi részében is tartja a kapcsolatot: a felvetődő kérdésekre egymás között és szakmai segítőktől is válaszokat kapnak.

– Mind Hargita, mind Maros megyében egyedülálló a gyergyói kisközösség, amely a háztáji termelőtől indulva, egy nagyon ügyes szervezőközösséggel, szakmai visszacsatolással működik, egyre nagyobb érdeklődéssel. Az elmúlt nyolc évben ez a térség kertészeti szempontból nagyon sokat fejlődött, így most már vetőmag-cserekereskedelemről is beszélhetünk – mondta el érdeklődésünkre Ferencz Lehel kertészmérnök. Hozzátette: a felmerülő kérdésekben, akár az előadások kapcsán, akár a közösségi oldalon szakmai tudással, de minimális növényvédelmi beavatkozást ajánlva igyekeznek tanácsokkal ellátni a mozgalom tagjait.

A magcserének mind a három szintje sikeresen jelen volt a rendezvényen: megvalósult a gazdák közötti csere, a Jére Lajos magtermelőtől előzetesen rendelt szaporítóanyagokat átvették, valamint a börzére vitt magok harminc százaléka jótékonysági alapot képezett, így az előadások után azok is vihettek haza vetőmagokat, akik eddig nem tudtak gyűjteni.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!