Hirdetés

Temetőtakarítást tartottak az úzvölgyi sírkertben, levették a román zászlókat

Elvégezték az úzvölgyi katonatemetőben az időszerű munkálatokat. Csíkszentmárton önkormányzata készül az augusztus 26-i, szombati ünnepségre, ahol azokra a székely és magyar honvédekre emlékeznek, akik az első és második világháború során teljesítettek katonai szolgálatot a határnál az ellenséges csapatokkal szemben. A temetőben való takarítás alkalmával levették a júliusban, a Calea Neamului szélsőségesen nacionalista szervezet által kitűzött román zászlókat is.

Létai Tibor
Temetőtakarítást tartottak az úzvölgyi sírkertben, levették a román zászlókat
Fotó: Létai Tibor

Augusztus 26-án, szombaton tartja meg hagyományos megemlékezését az úzvölgyi katonatemetőben Hargita Megye Tanácsa, az RMDSZ Csík Területi Szervezete és Csíkszentmárton önkormányzata. Az ünnepségre készülve a temető ügykezelését végző csíkszentmártoni önkormányzat rendbe rakta a területet hétfőn.

Birtalan Sándor, a község polgármestere emlékeztetett, hogy minden esztendőben az ünnepséget megelőzően megtisztítják a temetőt, de havi rendszerességgel is megteszik ezt. Becze István megyei tanácsos kiemelte, szép ünnepre készülnek a történelmi egyházak képviselőivel és a megemlékezésen részt venni kívánó emberekkel. 

Hajdu Gábor RMDSZ-es parlementi képviselő úgy fogalmazott, „a normális emberi értékrend és a törvény értelmében” Csíkszentmárton községe tartja karban a temetőt és végzi el az időszerű munkálatokat évek óta. Ugyanakkor „a normális emberi értékrend és a kegyelet szellemében a helyiek leróják itt a tiszteletüket a hősök előtt”. Hangsúlyozta, a közelmúltban a törvények nem voltak tiszteletben tartva, ugyanis felbolygatták a temető és a közösségünk nyugalmát is.

– A hatóságok sajnos nem tartották be a törvényt. A 2003-ból származó 379-es számú törvény értelmében, amely a hadisírokra és a háborús kegyelethelyekre hivatkozik, a Belügyminisztérium kellett volna biztosítsa ennek a temetőnek a nyugalmát, és meg kellett volna akadályozza, hogy a jelenlétünkben ilyen brutális módon beavatkozzanak. Ennek megfelelően

kértük, hogy a belügyminiszter vizsgálja ki nemcsak a tettek elkövetőit, hanem az itt jelen lévő hatóságok passzivitását is. Hiszen mint adófizető polgárok, polgárai ennek az országnak elvárjuk, hogy az intézmények értünk is dolgozzanak, és tegyék a kötelességüket

 – mondta Hajdu Gábor.

Létai Tibor

– Úzvölgyében a hőseink megérdemlik a nyugalmat, a tiszteletet, a végtisztességet és a kegyeleti jogot – fogalmazott Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke. Kiemelte, habár a román igazságszolgáltatás kimondta, hogy a temető a csíkszentmártoni önkormányzat tulajdona, a törvények pedig elvileg a tulajdonosok jogait és a hősök emlékét is védik, mégis láthatjuk, hogy újabb törvénytelen beavatkozások történnek, amelyek a bűncselekmény kategóriájába sorolhatók. – De nem szabad megijednünk. A legfontosabb fegyverünk az ima és a hit. Ilyen tekintetben méltó módon kell készülnünk a szombati megemlékezésre. Hála Istennek, a temetőnek van egy szabályzata, amely leszögezi, mit lehet bevinni, kihozni, mit mikor lehet felhúzni. Ennek a szabályzatnak kell érvényt szerezzünk – hangsúlyozta Borboly.

Mint mondta, bízik abban, hogy az igazságszolgáltatás betartatja a törvényeket.

Ha bárki bármit ide akar hozni, azt csak a temető szabályzatának betartásával teheti meg. Ha pedig nem úgy teszi, akkor azt el kell távolítani, legalábbis hogyha nem akadályoz meg valaki ebben

– fogalmazott a megyeelnök.

Az augusztus 26-ai megemlékezés programja a következő:
9.00 – Indulás a Rugát-tetőről;
10.00 - Honvédkereszt megáldása Aklosban;
12.00 - Tábori szentmise, ünnepi beszédek, koszorúzás. Közreműködik a Poszogó fúvószenekar.
Az ünnepséget követően a szervezők szeretettel várják a részvevőket egy meleg ebédre a temetővel szemben található közbirtokossági ház udvarán. A megemlékezésre ingyenes buszjáratok indulnak Csíkszeredából és Csíkszentmártonról. Jelentkezni a következő elérhetőségeken lehet:
Csíkszereda – Tel. 0720 255 101;
Csíkszentmárton – Tel. 0266 332 122.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!