Hirdetés

Ismét az úzvölgyi katonatemetőben tartanak megemlékezést a román nacionalisták

A Calea Neamului (Nemzet útja) és a Frăţia Ortodoxă (Ortodox Testvériség) egyesületek szombaton megemlékezést tartanak az úzvölgyi katonatemetőben a román hadsereg napja alkalmából.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Ismét az úzvölgyi katonatemetőben tartanak megemlékezést a román nacionalisták
Archív Fotó: Veres Nándor

A Calea Neamului Egyesület elnöke, Mihai Tîrnoveanu független képviselőjelölt keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy „békés szándékkal” készülnek a temetőbe megemlékezni a román hősökre, ahogyan ezt 2019-től minden évben megtették a hősök napján és a hadsereg napján.

„Meggyőződésem, hogy mint mindig, ezúttal is zavarni fogjuk az Erdély központi részének autonómiáját támogató politikai erőket, az RMDSZ magyarországi irányítású politikai köreit. Zavarni fogjuk azokat, akik mindent magyarosítani szoktak, beleértve a hősök temetőit is” – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a román hadsereg katonáinak emlékére tavaly elhelyezett 150 fakeresztet nem az osztrák–magyar hadsereg katonáinak sírjaira tették az úzvölgyi temetőben, ahogy ezt az RMDSZ hamisan terjeszti. Közlése szerint a temető bejáratánál volt egy üres terület, oda kerültek ezek a keresztek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Szerinte alaptalan az a vád is, hogy a temetőbe behatoló román szervezetek 2019-ben megrongálták a magyar katonák sírjaira elhelyezett kereszteket. „A 600 magyar kereszt állva maradt. Amit (...) kimódoltan lefilmeztek, az néhány (...) földre dobott hevenyészett kereszt volt. Ezeket kimódoltan lefilmezték, mint bizonyítékot arra, hogy <> ledöntötték a magyar hősök keresztjeit...” – idézi az Agerpres hírügynökség a hivatásos provokátort.

A sajtótájékoztatón jelen volt Ionuţ Neagu, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Kovászna megyei szenátora is, aki emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt egy interpellációban kérte a védelmi minisztériumot az összes hazai katonatemető átvételére. Elmondta, hogy válaszában a minisztérium egy törvénytervezetet ígért erről, de ez azóta se került a parlamentbe.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!