Folytatni kell az elkezdett projekteket


Az elkezdett munkák befejezését és további tervek előkészítését tartja szem előtt Csíkmadaras község új polgármestere, Péter Dávid, aki korábban alpolgármesterként tevékenykedett. Fontosnak tartja ugyanakkor a járványhelyzet megfelelő kezelését, valamint a lakosság segítését a bizonytalan helyzetben. A község vezetőjét terveiről kérdeztük.

– Melyek most a prioritásai polgármesterként?

– Nagy kihívással nézünk szembe, ami bár már nem új, de nem veszít intenzitásából: ez a koronavírus által okozott járvány, a járványhelyzet kezelésére kidolgozott intézkedések alkalmazása. Valójában az elöljárói megbízatásom eddigi meghatározó tényezője volt ez, ugyanis közvetlenül a járvány kirobbanását megelőzően léptem elődöm, Biró László nyomdokaiba a község élén. Mint ismert, ő egészségügyi okok miatt nem sokkal a választások előtt mondott le tisztségéről, és alpolgármesterként, éppen abban a válságban kellett a helyébe lépnem. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a járványhelyzetet, ezt a bezártságot pozitívan kell kihasználnunk, új terveket, projekteket, pályázatokat kell előkésztenünk az elkövetkező időszakra.

– Mivel szeretne elsősorban foglalkozni?

– A legfontosabb, hogy az elkezdett, már folyamatban lévő beruházásainkat végigvigyük. Ez volt az elsődleges motivációm akkor is, amikor indultam polgármesterjelöltnek az RMDSZ előválasztásán. A rengeteg beruházást, amit az elmúlt években elindítottunk, nem szabadott a sorsukra hagynunk. Mindenképp az elkezdett munkákat be kell fejezni. Ilyen például az aszfaltozás, a vízhálózat bővítése, a multifunkcionális központ megépítése, de ott van az erdei út aszfaltozása. Ami kihívás az elkövetkező időszakban, az a gázhálózat megépítése, a termálvízforrás feltárása, a községi terelőút megépítése, az iskola-óvoda korszerűsítése, és meg sorolhatnám. Valamint együtt szeretnénk olyan közösséget építeni, amelyben mindenki megtalálja a szerepét és nem utolsósorban jól érzi magát.

– Mi az, amit szeretne másképp csinálni az elkövetkezendő négy évben?

– Sportolói karrierem során mindig azt kellett szem előtt tartanom, hogy minél jobban kell teljesíteni. Szintén a sportnak köszönhetem, hogy megtanultam a kihívásokat leküzdeni, és nemcsak leküzdeni, de meg is szerettem őket. A nagyobb kihívások, amelyekkel Csíkmadaras szembenáll, nem változtak meg egyik percről a másikra, ugyanazok, mint amelyekkel az előző önkormányzati testület szembesült, de folyamatosan jönnek új, más kihívások, amelyeket a lehető legjobban kell kezelnem, kezelnünk.

– Milyen az együttműködése az önkormányzati testülettel?

– A mostani önkormányzati testület az eddigi legfiatalabb, legkiegyensúlyozottabb Csíkmadaras történetében. Ennek a legfőbb oka az, hogy az RMDSZ előválasztást szervezett, így a tanácsosokat a csíkmadarasiak jelölték ki, a lakosság választotta ki, hogy kik legyenek a képviselőik az önkormányzatban. Az előválasztást követő helyhatósági választásokon pedig a szavazatok több mint 80 százalékát kapták, és ezzel a 11-ből 9 tanácsosi helyet az RMDSZ szerzett meg.

– Mi az, amit folytat az elődje által elkezdett munkából?

– Volt alpolgármesterként az elkezdett munkákat én is a magaménak érzem, ezeket elődömmel együtt indítottuk el. Csíkmadaras térségszinten élen jár az elindított beruházások száma és volumene tekintetében is, mindegyik fontos a községnek, mindegyiket véghez kell vinni.

– Milyen a személyes benyomása, tapasztalata új polgármesterként?

– Alpolgármesterként úgy gondoltam, mindent tudok erről munkakörről, de a község élére kerülve szembesültem azzal, hogy azért mások a kihívások, még nagyobb a felelősség. Szintén csak ebből a pozícióból látja meg az ember igazán, hogy mit is jelent az, amit szoktunk mondogatni, hogy a polgármester éjjel is polgármester!
 


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!