Hirdetés

Folytatja tevékenységét a Parajd községi Szociális Központ

Közös sikert könyvelhet el a Gyulafehérvári Caritas és a felsősófalvi székhelyű Local Mentor Group Egyesület, hiszen EU-s pályázatuknak köszönhetően valósították meg és helyezték működésbe a Parajd községbeli Szociális Központot Felsősófalván. A harminchárom hónapos futamidő alatt elért eredményeikről sajtótájékoztatón számoltak be az illetékesek.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Folytatja tevékenységét a Parajd községi Szociális Központ
Beszámoltak az eredményekről. Sikertörténet Fotó: Hadnagy Éva

December 20-án hivatalosan is lezárult a Gyulafehérvári Caritas és a Local Mentor Group Egyesület közös projektje, amelyet a Sóvidék Hegyalja Kistérségi Régióban valósítottak meg. A Sóvidék Hegyalja Leader Egyesület kiírására pályáztak sikeresen és hívtak le több mint négymillió lejt. Az elmúlt időszakban a projektnek köszönhetően bővítették és fejlesztették a Caritas tevékenységeit a térségben, szűrővizsgálatokat és képzéseket szerveztek a kistérséghez tartozó lakosok számára idősgondozó, kórházi betegápoló és gyermekgondozó témákban, nappali foglalkoztató-központot indítottak idős személyek számára, illetve szociális érzékenyítő tevékenységeket is szerveztek – részletezte Péter György ágazati igazgató. Elmondta, nagyon sok olyan pályázattal találkozhatunk nap mint nap, amelyek csak azért születnek meg, hogy lefedjenek egy átmeneti időszakot, ezzel szemben jelen esetben igazi sikertörténetről számolhatnak be. – Mindig az olyan projekteknek vagyok a híve, amelyek az illető közösségekben, ahol lezajlanak, maradandó folytonosságot hagynak és a közösségek javát szolgálják – fogalmazott. Mint mondta, az elmúlt időszakban bevezetett pluszszolgáltatások beépültek már a betegek mindennapjaiba, és a jövőben is megmaradnak, folytatódnak.

Lukács Pál projektmenedzser az elért eredményeket számszerűleg is ismertette. Összesen 250 személyt vontak be a projektbe, 24-en a nappali foglalkoztató-központba járnak, 126-an részesültek tanácsadásban, közülük 34-en álltak munkába, 90 személy vett részt a tanfolyamaikon, 100 személy részesül otthoni beteggondozásban, 52 személynek nyújtottak jogi tanácsadást, és mind a 250 részt vevő személynek felmérték az egészségi állapotát.

Szász Edit Ilona, a Local Mentor Group Egyesület elnöke, a Felsősófalván létrehozott időseket foglalkoztató nappali központról számolt be a jelenlevőknek. Elmondta, ez egy valódi, kézzelfogható partnerség volt a Caritasszal, amelynek köszönhetően megvalósult a nappali foglalkoztató, ahol huszonnégy 65 év feletti személlyel dolgoznak nap mint nap. Kiemelte: a térségben nagy szükség van a szociális hálóra, így amíg az épület nem készült el, tevékenységeiket a felsősófalvi Református Egyházközség termeiben tartották.

– Igazi felüdülés ez a hely az idősek számára, nagyon hamar rájöttek, hogy ez milyen jó dolog, és nagy szeretettel is járnak, vesznek részt a tevékenységeken. Olyanok vagyunk, mint egy igazi nagy család – fogalmazott az egyesület elnöke.

A tevékenységeik a projekt lejárta után önfenntartó módon folytatódnak, de igyekeznek minden olyan pályázati lehetőséget kihasználni, ami segítheti tevékenységüket. Az érintett idősek Parajd község területéről származnak, de a jövőben újabb tagokat is szívesen fogadnak.

– Most tartunk ott, hogy bemutatkozunk a kistérség településein, és örömmel tapasztalom, milyen pozitívan fogadnak. Ez is azt bizonyítja, hogy nagy szükség van a mi munkánkra – vélekedett Szász Edit Ilona. Hozzátette azt is, hogy ezt a munkát nagy fokú empátiával és életformaszerűen lehet csak végezni. Az idősek hétköznapokon 8–16 óra között tartózkodnak a nappali foglalkoztató-központban.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!