Fiatalok a változásért

Társadalmi problémákra hív­ják fel a figyelmet diákok kézzel készített plakátjaikkal Székelyudvarhelyen.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 3 perc
Fiatalok a változásért
Változtatnának a fiatalok. Figyelemfelhívás Fotó: Bekő Fóri Zenkő

Fiatalok a változásért címmel szervezte meg azt a programot a Gyulafehérvári Caritas, amely során kézzel készült figye­lem­felkeltő plakátokat helyez­tek ki a fiatalok Székelyudvarhely különböző városrészein. A plakátokat közép­iskolás diákok olyan téma­kö­rök­ben készítették, mint a szociális egyenlőtlenségek, a gazdag–szegény ellentét, a nők egyenjogúsága, a fiatalok mentális egészségének megtartása, valamint a közbeszéd nyitása az ADHD, az autizmus, a depresszió és hasonló rendellenességek és zavarok felé. A Caritas európai uniós pályázatában a Fiatalok a változásért programot Székelyudvarhely mellett Ma­ros­vásárhelyen és Gyergyószentmiklóson is megvalósították. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Bekő Fóri Zenkő, a Caritas székelyudvarhelyi ifjúsági mentora lapunkkal közölte, a mentorprogramban két csoporttal foglalkoznak, eggyel Székelyudvarhelyről, illetve van egy csoport Székelykeresztúr térségéből, ez az Üvegfigurák színjátszóiból és a székelykeresztúri családi házban lakó gyermekekből áll össze. A Fiatalok a változásért programban a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola és a Benedek Elek Pedagógiai Líceum középiskolás diákjaiból álló lánycsapat vett részt, összesen tizenketten, azért ők, mert igyekeztek egy szakiskolát egy líceummal közelíteni egymáshoz, hiszen a tapasztalatok szerint elég nagy a szakadék a diákok között. 
Mint az ifjúsági mentor ismertette, a program célja művészeti alkotásokon keresztül reflektálni társadalmi problémákra hátrányos és nem hátrányos helyzetű diákok közös munkájával. A projekt három részre tagolódott, elsőként a magyar költészet napja alkalmából egy „slam-sorfal” került bemutatásra a város Kossuth Lajos utcájában, másodikként a mostani plakátkampányt megelőzte egy beharangozó plakátolás május 25-én, a társadalmi esélyegyenlőség napján, amely arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a fiatalokra is oda kell figyelni. Harmadikként megvalósult a mostani projektrészlet, a csoport minden tagja választott magának egy témát, ami a leginkább foglalkoztatja, és ezzel kapcsolatosan készítették el a plakátokat. Hétféle plakát készült, ezekből összesen hetven darabot helyeztek ki Székelyudvarhelyen buszmegállókba, oszlopokra, fákra, padokra. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!