Tábor helyett szociális lakások

Gazdát cserélt a Gyulafehérvári Caritas zsö­göd­fürdői, CariTábor néven ismert ingatlana. A város déli kijáratánál, az Olt jobb partján, dombtetőn álló épület még tavaly egy magánszemély tulajdonába került, cserébe a segélyszervezet egy Fürdő utcai ingatlanhoz jutott.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Tábor helyett szociális lakások
Régi tábla, új kapu: a segélyszervezet Fürdő utcai, új ingatlana. Tulajdonosváltás Fotó: László F. Csaba

Új út épül, területrendezési munkák zajlanak a Caritas zsö­göd­fürdői ingatlanjánál, ez keltette fel érdeklődésünket. Mint megerősítették, a zsögödfürdői, korábban CariTábor néven ismert ingatlan már nincs a Caritas tulajdonában. A 400 négyzetméteres, emeletes épületet, a hozzá tartozó közel egyhektáros területtel az értékbecslő 268 ezer euróra (mintegy 1,3 millió lejre) taksálta. Egy helyi magánszeméllyel még tavaly kötött csereügylet során a Caritas helyette megkapta a Fürdő utca 108/A alatti ingatlant, amely két istállóépületet és az azokban kialakított lakóhelyiségeket foglalja magában, értéke – legalábbis a másik üzletfél lapunknak adott nyilatkozata szerint – kb. 500 ezer euró (mintegy 2,4 millió lej).
Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazati igazgatója kiemelte: a csere után a Fürdő utcai ingatlanba költöztettek a Somlyó utca 33. alatti tűzkárosultak közül három családot. Az épület többi részét raktárként használják. Péter György állítja: jó üzletet kötöttek a 8000 négyzetméteres területtel, amelyen összesen 1350 négyzetméternyi épületegyüttes található. A csereüzletet 2023 második felében ütötték nyélbe.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az épület története

A zsögödfürdői (adminisztratív szempontból Csíkszent­királyhoz tartozó) ingatlan a rendszerváltás előtt, eredetileg bányászszállónak épült. A rendszerváltás után a közműszolgáltató Goscom tulajdonába került, majd a Caritas megvásárolta. 2005-ben bérbe adta a családi otthon típusú gyermekotthonokat támogató egyesületnek, amely nyári táborokat szervezett az 50 fő befogadására alkalmas, ebédlővel is rendelkező épületben. Ők 2017-ig maradtak itt, és mivel az évek során az épületet egyszer sem renoválták, a Caritas pályázati forrásokból újrafödte, majd később fotovoltaikus elemeket szereltek a tetőre, illetve a földszint egy részét is korszerűsítették.
– A magyar kormánnyal egyeztettünk, hogy a beruházást folytathassuk, de végül a világjárvány és a háború keresztülhúzta terveinket. A továbbiakban saját erőből végeztünk kisebb javításokat. Időközben az épület körüli telkeket elkezdte felvásárolni egy magánszemély. Kis idő elteltével az épület ivóvízellátása elakadt, a hiba észlelésekor rájöttünk, hogy a vízvezeték a területek új tulajdonosának telkén halad át. Alternatív megoldást kerestünk az épület vízellátására: egyeztettünk a Harvízzel, hogy a vizet új nyomvonalon Fenyés – Csíkszentkirályhoz tartozó településrész – utcáin hozzák fel az épületig. Azonban a tervek és kivitelezés 30 ezer euróba (minegy 150 ezer lejbe) került volna, másrészt a lakók sem örültek a hírnek, mert a víznyomás eleve gyenge a környéken. Ezek után inkább elfogadtuk az ingatlanra tett csereajánlatot – részletezte a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazati igazgatója.

Tábor helyett szociális lakások

Magáncélra használják

A csereüzlet másik résztvevőjét is kérdeztük, ő a neve elhallgatását kérte. Körbevezetett a területen, és közölte: az ingatlan és a környezetében felvásárolt területek magáncélt szolgálnak. Úgy fogalmazott, a Caritas szerinte jobban járt a cserével, figyelembe véve az épületek állapotát és értékét.
– Az általam felkínált ingatlan értéke közel a duplája az egykor a Caritas tulajdonában lévő zsögödfürdői épületnek – mondta az új tulajdonos.
Ezzel kapcsolatban Péter György, a Caritas ágazati igazgatója is azt erősítette meg lapunknak: jó cserét kötöttek, a szerzett ingatlan értéke felülmúlja az elcserélt ingatlanét.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!