Hirdetés

Finomabb a saját zöldség

Nagy odaadással és lelkesedéssel vágott bele a kertészkedésbe a csíkkozmási Csillag Csenge, aki a nagy sikernek örvendő Kisker­tész programban vett részt idén. A programot Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete működteti 2012 óta, és azóta évről évre egyre többen vesznek rész benne.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 4 perc
Finomabb a saját zöldség
Fotó: Csillag család archívuma

Testvérétől, a 14 éves Ábeltől kapott kedvet a kertészkedéshez az idén tizenegyedik évét betöltő Csenge, ugyanis sokat segített neki már az elmúlt években, amikor részt vett és nyert is a programban. Csenge édesapja, Csillag Ottó a helyi, csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskola igazgatója. Elmondta, hogy a csíki településről idén több osztály – a negyedik és a hetedik – is részt vett a Kiskertész programban, ugyanakkor egyénileg is többen jelentkeztek.
Csenge, amikor csomagban megkapta a zöldségmagokat, lelkesedéssel látott hozzá a termesztéshez. Nyilván, testvére és szülei is segítettek neki felásni a kertet, kialakítani az ágyásokat. A kiskertész féláras területen gazdálkodott, ügyesen ültetgette a magokat és öntözgette a palántákat, néha ugyan kellett egy kis noszogatás is, de végül nagy élmény volt számára, amikor kezdtek beérni a zöldségek, és édesanyja azokból készített ételt tett az asztalra. Mindez nagy jelentőséggel bírt, hisz a saját munkája által termesztett zöldségekből készült ételeket fogyaszthatott, „ami sokkal finomabb”.
A kertészkedés során Csenge nehézségekkel is szembesült, hiszen idén rendkívül sok kopaszcsiga – meztelen csiga, csupasz­csi­ga, spanyol csiga – garázdálkodott a kertben, amelyektől a palántákat meg kellett védeni. 
A féláras területen külön-külön ágyást kapott a saláta, a cukkini, a sárgarépa, a cékla, a borsó, az uborka, a petrezselyem, a spenót és a hagyma, amit külön szereztek be, mert az nem volt a csomagban.
Csenge úgy döntött, hogy jövőre újra részt vesz a Kiskertész programban, mert sokat tanult belőle, rengeteg tapasztalatot nyert általa. 

Csillag család archívuma
Csillag Csenge kertjét gondozza. Elvetett mag


Mint korábban beszámoltunk róla, a Kiskertész program szervezőinek célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül is lehet termelni. Így a diákok megtapasztalhatják, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt zöldségnek a kereskedelemben forgalmazott termékekhez képest. Hargita megyéből a programra évről évre egyre többen jelentkeznek: míg első alkalommal mintegy százan érdeklődtek öt iskolából, addig idén már több mint háromezren hetven tanintézetből. A jelentkező diákoknak és osztályoknak Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete biztosítja a vetőmagcsomagokat, amelyek mellé szórólapokon a kiskertészek útmutatást és hasznos információkat is kapnak a vegyszermentes zöldségtermesztéssel kapcsolatosan. 
A legügyesebb kiskertészek minden évben díjban részsülnek. Az idén a jelentkezők közül több mint kétszáznegyvenen küldték be az éves beszámolót az elvégzett munkájukról, beleértve észrevételeiket és tapasztalataikat. Ezeket a dolgozatokat a Vidékfejlesztési Egyesület és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársai bírálják el és választják ki beküldőik közül azt az ötvenet, akiknél helyszíni ellenőrzést is tartanak – jelenleg ez a folyamat zajlik. A beszámolókra és a kertlátogatás során kapott jegyek alapján hirdetik ki majd a győzteseket. Az eredményhirdetés és díjazás ősszel várható.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!