Hirdetés

Fegyelmezett tartalékosok a zsögödi lőtéren

Mozgósítási gyakorlatot tartanak Hargita megyében, szerdán a sajtó munkatársait a zsögödi lőtéren fogadták és avatták be a részletekbe a katonaság elöljárói. Tapasztalataik alapján a tartalékosok fegyelmezettek, és meglepően jól teljesítettek a gyakorlatok alkalmával. 

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 7 perc
Fegyelmezett tartalékosok a zsögödi lőtéren
Fotó: László F. Csaba

Bogdan Cernat dandártábornok, a Gemina 4. gyalogoshadosztály parancsnoka kifejtette: szerdán a civilek mozgósítási gyakorlata zajlott, amely része számos hasonló gyakorlatnak. Ezeket a 4. gyalogsági hadosztály kiképzőterületén hajtották végre, illetve fognak végrehajtani. 

László F. Csaba
– Fontos megjegyezni, hogy nagyon jó körülmények között zajlott a gyakorlat. Ehhez hasonló gyakorlatokhoz, most is, mint eddig minden alkalommal, megkaptuk a felsőbb szint támogatását is. A gyakorlatok megszervezéséért felelős egységek és a civil tartalékosok állományának részvétele példaértékű volt – mondta a tábornok.

László F. Csaba

Hozzátette: természetesen ennek a gyakorlatnak,

mint minden más katonai gyakorlatnak, az a célja, hogy megmutassa, a jelenleg alkalmazott eljárások működőképesek-e éles helyzetben, vagy sem,

ezért időközönként gyakorolni kell, hogy lássák, mit kell megváltoztatni valós helyzetben, hogy felkészüljenek minden eshetőségre. 

László F. Csaba
 A tábornok kifejtette: a behívott tartalékosok felkészültek, és nagyon jól reagáltak, pontosan úgy jöttek, ahogy a behívási parancsban meg volt írva, időben.

László F. Csaba
– Itt, a gyakorlat helyszínén nagyon jól viselkedtek, amiért köszönetet kell mondanunk a kollégáinknak, akik kiképezték őket, amikor a kötelező katonai szolgálatot teljesítették, fiatalon. Az akkor tanult készségek megmaradtak, és nagyon fegyelmezettek az eddigiek alapján. A több éve sorkatonaság alatt tanultakra nagyon könnyen emlékeznek, és nagyon jó kiképző vezetőik voltak, akik közül sokan most is aktívak – dicsérte a civil tartalékosokat a tábornok. 

László F. Csaba
Nicolae Oros, a 61. dandár parancsnoka ismertette a szerdai nap forgatókönyvét: a napot a behívott tartalékosok bemutatkozással kezdték, ezt iratellenőrzés, a felszerelések átadása, valamint a fegyverek kiosztása követte.

László F. Csaba

A tartalékosok ezután átvonultak a zsögödi lőtérre. A lőtéri gyakorlat előtt rövid eligazítást és kiképzést tartottak, hogy emlékeztessék őket a gyakorlótér biztonsági intézkedéseire, a lövészet feltételeire.

László F. Csaba
– Ezt követően kimentek lőni. Ugyanakkor mint láthatták, előkészítettük a technikaibemutató-standokat, fegyvereket, a hegyivadászok fegyvereit, a katonai rendőrség speciális technikáját, a hegyivadászokra jellemző hegymászó-felszereléseket és a nehézgyalogsági fegyvereket. A helyszínen láthattak néhány lovat is a Hipo századból – a román hadseregben egyedülálló századból –, amelyet a 82 mm-es kilövők, 120 mm-es kilövők mintavételére, valamint a lőszer és az élelmiszer szállítására alkalmaznak – mondta Oros.

László F. Csaba

Hozzátette: – Ugyanakkor lovakat is használunk, vannak nyerges lovaink is, a hegyvidéki, erdős terepen való mozgáshoz, amikor a körülmények nem teszik lehetővé a gépesített technika használatát. 

László F. Csaba
A fent említett tevékenységek befejezése után

a katonák étkezése olyan lesz, mint régen, amikor a katonai kiképzést végezték: a híres bab, ezúttal fűszeres csicseriborsós bab várta a tartalékosokat – jegyezte meg a 61. dandár parancsnoka. 

László F. Csaba

Kíváncsiak voltunk a tartalékosok véleményére is. Orbán Lajos karbantartóként dolgozik, Maroshévízről hívták be. Kérdésünkre kifejtette:
– Hétfőn kaptam a behívót, 1980-tól 1982-ig teljesítettem a sorkatonai szolgálatot. A beöltözést követően eligazítást tartottak, arra nem számítottunk, hogy fel is fegyvereznek – mondta a tartalékos.

László F. Csaba

Hozzátette: kezdetben, a levél átvételekor kissé tanácstalanok voltak arra vonatkozóan, mi is várja őt, de

a helyszínen megnyugtatták, hogy nincs ok a pánikra.

László F. Csaba

Hivatásos katonákat is mozgósítottak 

Nicolae Oros kifejtette: pénteken lesz egy, a szerdaihoz hasonló kiképzés, azon a 435. logisztikai zászlóalj katonái fognak részt venni.

László F. Csaba

Ugyanakkor holnap hasonló felszerelési, kiképzési és tüzelési tevékenységet tartanak a Székelyudvarhelyi Helyőrségben, a tüzérségi egységnél. Csütörtökön és pénteken a Kovászna megyei 22. hegyivadász-zászlóalj végez tevékenységet, a HIPO századdal együtt.

László F. Csaba

Eleget tettek a behívónak

– Amennyire én tudom,

nem volt olyan eset, hogy a behívottak megtagadták volna a részvételt,

voltak ugyan kivételes helyzetek olyan tartalékosok esetében, akik az értesítés időpontjában nem tartózkodtak az országban, de kapcsolatba léptek az egységgel, kapcsolatba léptek velünk, és tájékoztattak helyzetükről, és azonnal elküldték nekünk a távolmaradásuk okát leíró igazolást. Akik nem vettek részt az eseményen, és nem jeleztek, azoktól még várják az igazolást, hogy miért nem tudtak megjelenni – mondta a parancsnok. 

László F. Csaba
Több esetben családtagok jöttek, akik elmondták, hogy a családból behívott személy miért nem tudott részt venni a gyakorlaton. 

László F. Csaba
– Tudomásom szerint nem volt olyan eset, hogy visszautasították volna a behívót. Azok a személyek is eljöttek, akiknek különböző egészségi problémáik voltak. Őket nyilvántartásba vettük. Követve a tábornok utasításait iktatjuk azon személyeket, akiknek egészségi problémáik vannak, természetesen az orvos-katonai bizottság szakvéleménye után. 

László F. Csaba

Pszichológiai teszt

Az egységnél van egy fogadóhelyiség, ahol miután azonosították az érintett személyt a személyi igazolványával és a katonai füzetével, mindenki számára kötelező a szűrővizsgálat, mind orvosi, mind pedig pszichológiai szempontból.

A szűrés fontos, hogy azonosítsák azokat, akiknek problémájuk van,

az orvosi dokumentumokat figyelembe veszik, és az illetékesek döntenek a katonai helyzetről – mondta a 61. dandár parancsnoka.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!