Hirdetés

Többen is behívót kaptak Hargita megyében, de pánikra semmi ok

Nem kell megijednie senkinek, aki behívót kapott a román hadseregtől, mindössze arról van szó, hogy Hargita és Kovászna megyében mozgósítási gyakorlatot tart a Védelmi Minisztérium – közölte lapunk megkeresésére Petres Sándor, Hargita megye prefektusa. Ilyen gyakorlatot máskor is szoktak tartani, Hargita megyében legutóbb tizenkét éve volt erre példa.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Többen is behívót kaptak Hargita megyében, de pánikra semmi ok
Nincs okunk a félelemre, átfogó gyakorlat zajlik, ahol többek között a személyek behívóra adott válaszát tesztelik. Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

A közösségi oldalakon sokan értetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy behívót kaptak a hadseregtől, ezért felkerestük a kormánymegbízottat. Petres Sándor kifejtette: az országok békeidőkben is igyekeznek esetleges problémákra felkészülni, terveket kidolgozni. Romániának is vannak kidolgozott tervei vészhelyzetek idejére.

– A vészhelyzetek esetére kidolgozott terveket időnként nem árt elővenni, megnézni, hogy mennyire alkalmazhatók, és mennyire fedik a valóságot. Ezek ellenőrzése időszakos, és gyakorlatok formájában történik. A héten ennek a gyakorlatnak vagyunk részesei. Hargita megyében legutóbb tizenkét évvel ezelőtt volt hasonló jellegű gyakorlat – mondta a prefektus. Hozzátette: az idén tavasszal Brassó és Temes megyében már tartottak gyakorlatot, de előreláthatólag az ősszel további megyékben is szerveznek majd gyakorlatokat. 

A jelenlegi gyakorlat egész héten tart Hargita megyében, és valamivel kisebb nagyságrendű gyakorlat Kovászna megyében is zajlik, amely a tervek szerint három részből áll. 

Első körben a mozgósított személyek behívóra adott válaszát tesztelik.

 – Férfiaknak küldtek levelet, hogy valamelyik katonaságon jelentkezzenek, katonaviselt személyekről van szó, akik olyan katonai kiképzést kaptak, amelyek hasznosíthatók a jelenlegi katonai egységek valamelyikénél – részletezte Petres. Leszögezte: a meghívókat etnikai hovatartozástól függetlenül küldték ki.

Emellett a közintézmények felkészültségét is vizsgálják a hét folyamán, a megyei tanácsnál, négy település önkormányzatánál és tíz közintézménynél tartanak ilyen gyakorlatot. A mozgósító gyakorlat harmadik részében pedig a gazdaság felkészültségét is ellenőrzik, létfontosságú gazdasági egységeknél, például pékségeknél, víztározóknál, vagy vészhelyzet idején szükséges darukat és egyéb elengedhetetlen eszközöket birtokló cégeket is bevonnak a gyakorlatba, jegyezte meg a prefektus.

– Bízom benne, hogy a hetet fegyelmezetten végig tudjuk csinálni, és használható, naprakész információkat kapunk majd. Igazából a civil lakosságot a mozgósítást leszámítva nem érinti a gyakorlat második két része – szögezte le Petres Sándor.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!