Hirdetés

Ezért fontos, hogy a tanulók továbbra is kézzel írjanak az iskolában

Az egyre digitalizálódó világban a kézírás fontosságát hangsúlyozó friss kutatás szerint a digitális eszközök elterjedése, beleértve az iskolai oktatást is, negatív hatást gyakorolhat a tanulási folyamatra.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Ezért fontos, hogy a tanulók továbbra is kézzel írjanak az iskolában
Képünk illusztráció Fotó: J. Kelly Brito/pexels.com

A norvég kutatók által végzett kísérlet során harminchat egyetemi hallgató részvételével azt vizsgálták, hogy a szavak digitális ceruzával való leírása vagy billentyűzeten történő gépelése közötti különbségek miként befolyásolják az agy működését.Az eredmények alapján kiderült, hogy a kézírás során az agy különböző területei közötti kapcsolatok sokkal összetettebbek és erőteljesebbek voltak, mint a billentyűzet használata során. Ezek a kapcsolatok kulcsfontosságúak a memóriaképzésben, információfeldolgozásban és általában a tanulásban.

A kutatók szerint a precízen irányított kézmozdulatok által biztosított vizuális és mozgási információk jelentős szerepet játszanak az agyban a tanulást elősegítő kapcsolati minták kialakulásában.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy bár a kísérletben érintőtollat használtak, az eredmények ugyanúgy érvényesek lehetnek a hagyományos tollak és papír esetében is. Az agykutató Audrey van der Meer hangsúlyozza, hogy azok a gyerekek, akik tableten írnak és olvasnak, gyakran küzdenek a betűk megkülönböztetésével, mivel a kézírás hiánya miatt nem alakul ki az érzékük a betűk létrehozásához.

Ennek fényében fontosnak tartja, hogy az iskolák továbbra is lehetőséget biztosítsanak a tanulóknak a kézírás gyakorlására, mivel ez hozzájárulhat a hatékonyabb tanulási folyamathoz.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!