Hirdetés

Erdei tanösvény épül a Szejkén

Ezer méter hosszú, közepes nehézségű kategóriá­ba sorolt tanösvény épül Szej­ke­für­dőn a Homoród Erdészeti Hivatal jóvoltából. A tanösvény célja az erdők közjóléti szerepének népszerűsítése, elsősorban a gyermekek körében.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Erdei tanösvény épül a Szejkén
Elkezdődött a munka. Készül az erdei tanösvény Fotó: Hadnagy Éva

Az erdők közjóléti szerepének népszerűsítésére egyre nagyobb hangsúlyt fektet a Romsilva Országos Erdészeti Igazgatóság, és ez adta az alapötletet, hogy a Szejkefürdőn, amely egy igen közkedvelt kirándulóhely a székelyudvarhelyiek körében, tanösvényt hozzon létre a Homoród Erdészeti Hivatal.
Simó Ferenc, az erdészet vezetője elmondta, a munka decemberben kezdődött el, a hivatal munkatársai kijelölték a tanösvény nyomvonalát, és egy háromnyelvű információs táblát is felszereltek, amelyen számos hasznos információt kaphatnak az arra járók a tanösvényről és annak használatáról.


Hirdetés

– Célunk, hogy egy olyan tanösvényt alakítsunk ki, amely megközelíthető a szé­kely­ud­var­he­lyi diákok számá­ra, és amely által az erdők közjóléti szerepét tudjuk népszerűsíteni, hiszen ez nagyon fontos. Az alapötlet szerint a Zöldhét program vagy az Iskola másként hetek alatt kívánunk a gyermekeknek új, érdekes információkkal, élményekkel szolgálni, de ettől függetlenül bárki, bármikor látogathatja

– fogalmazott az erdészet vezetője. Elmondta, külföldön már bevett szokás a tanösvények kialakítása, és a jó példát itthon is érdemes követni. Kiemelte, országszerte több tanösvénye is működik már a Romsilvá-nak, és az egyik, Nagyvárad mellett működő mintájára, a Szejkén is QR-kódos pontokat alakítanak ki, amelyek segítségével kaphatnak információkat majd a látogatók.

Hadnagy Éva

– A lombhullató erdő világába kalauzolja el a tanösvény a látogatókat. Több téma lesz, a növényzetről, állatvilágról, az erdőről mint ökoszisztémáról, közérthető, nem szakmai, hanem mondhatni gyereknyelven. Az információk mellett pedig számos fotót is megtekinthetnek majd az érdeklődők a QR-kódok segítségével

– részletezte Simó Ferenc.
A közepes nehézségű kategóriába sorolt tanösvényt az erdészet gondnoksága alatt lévő területen alakították ki, hossza ezer méter, amelyből hétszáz méter az erdőben van és kb. harmincperces sétát jelent a bejárása. A tanösvényt az Orbán Balázs sírja mellett vezető úton lehet megközelíteni. Bár a folyamat elkezdődött, az erdei tanösvény még nincs kész, hiszen az információk feltöltése ezután történik meg, ám tavaszra mindenképp befejezik – nyomatékosított Simó Ferenc. A látogatókat ugyanakkor arra kérik, hogy az erdei séta alatt tartsák tiszteletben a természetet.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!