Hirdetés

Mégis fog folyni víz a Szejkén?

Hosszú évek óta halogatja a szejkefürdői víz‑ és szennyvízhálózat átvételét és üzembe helyezését a székelyudvarhelyi városvezetés: legutóbb az éves költségvetés elfogadásakor kereked ett vita, amikor a hálózatról ké szített szakértői véleményben kért javításokra nem fogadta el a kért 250–250 ezer lejt a testület. Bár az önkormányzat azóta sem szavazta meg a szükséges összeget, a vezetékrendszer hibáit sikerült elhárítani, és készen áll az átvételre.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Mégis fog folyni víz a Szejkén?
Fotó: Hodgyai István

A székelyudvarhelyi polgármesterjelöltek részvételével az Erdély TV közvetítésében május 29‑én zajlott vitaműsorban jelentette ki Gálfi Árpád polgármester, hogy várhatóan már a következő héten átadják a szejkefürdői szennyvízhálózatot. Elsőként a POL és az RMDSZ frakciókhoz fordultunk információért a kérdésben: született-e olyan döntés, amiről a sajtó nem tud, szavaztak-e meg a javításokhoz szükséges pénzösszeget? A megkeresett önkormányzati képviselők azt mondták, meglepte őket a polgármester kijelentése, ám többet nem tudtak hozzáfűzni az ügyhöz. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Gálfi Árpád szerint a szakértői véleményezésben megállapított hibákat elhárította a kivitelező Termolang Kft., így már csak az építészeti felügyelőség igazolására várnak, hogy átadhassák a rendszert. Gálfi rámutatott, a munkálatokat a júniusi költségvetés-módosítást követően tudják majd kifizetni. Ugyanakkor leszögezte, pert indítanak a munkálatok költségeinek visszatérítésére – mivel a garanciális munkálatok elvégzése a korábbi kivitelező Macops céget terhelte volna –, hogy azokat ne fizessék ki kétszer. Kérdésünkre, hogy mikorra tervezik a hálózat átadását, azt felelte, ez az építészeti felügyelőség visszaigazolásától függ, ám időben értesíti majd a sajtót az eseményről.
Zörgő Noémi városházi szóvivő kérésünkre beszámolt a szennyvízhálózaton elvégzett utólagos kijavításokról és beruházásokról. Eszerint: 800‑asról 1000‑esre cserélték a két méternél mélyebben fekvő aknákat, szakaszoló aknákat és külön aknákat építettek be a vezeték kanyarjainál, több helyen javítottak a vezetékek esési szögén és a csatlakozási pontokon, megszüntették az aknák szivárgásait, ellenőrizték a pumpaházat, illetve a Templom utcai pumpaház szivattyúját erősebbre cserélték, beépítettek egy plusz aknát a vezeték út alatti átvezetéséhez, a talajvíz és a szennyvíz szakszerű elválasztásához, valamint egy nyomáscsökkentő berendezést. A szóvivő hozzátette, az átadást követően még ki kell számolni a projekt összköltségét 2017‑től, ezt követően tanácshatározattal kell átadniuk a hálózatot a Harvíz Rt.‑nek.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!