Hirdetés

Közösségépítő kalákát szerveztek lelkes önkénteseknek

Csinód központi részét, az iskolaudvart és az iskola környékét egy lelkes önkéntescsapat vette kezelésbe a 28. Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka keretében. A július 17–26. között zajló eseményen mintegy 40 magyarországi önkéntes egyetemista és oktató, Herczeg Ágnes tájépítész vezetésével, fáradhatatlanul dolgozik a helyi közterületek szépítésén és átalakításán. Önzetlen munkájuknak már az első napokban megvolt az eredménye, az iskola előtt egy tágas parkolót építettek, a közeli útkereszteződés környékét parkosították, mely méltó főtere lesz a településnek.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 5 perc
Közösségépítő kalákát szerveztek lelkes önkénteseknek
Készülnek a tanösvény elemei. Fejszékkel és különböző hántolókkal szabadították meg a rönköket a kérgüktől Fotó: László F. Csaba

„A jövő öröksége” mottóval megszervezett kaláka célja, hogy összekovácsolja a közösséget, miközben szépítik és fejlesztik a helyi infrastruktúrát, környezetet. A résztvevők nemcsak fizikai munkát végeznek, hanem szellemi tevékenységként szakmai előadásokat is hallgathatnak, melyek tájépítészeti és egyéb témákat ölelnek fel. Esténként hagyományőrző tevékenységek és kulturális programok színesítik a rendezvényt.

Csinódi látogatásunkkor nyüzsgő munkatelep képe fogadott. Az iskolaudvar és környékének megújulása hozzájárul ahhoz, hogy a zömében csángók lakta település még vonzóbbá és élhetőbbé váljon, ahol a helyiek és az odalátogatók egyaránt jól érezhetik magukat.  Számos önkéntes dolgozott a helyi iskola udvarán. Kopácsolás, fűrészelés, munkagépek burrogása verte fel az amúgy csendes tanyavilágot. Egyesek a vastagabb, vékonyabb rönkökről fejszével, hántolóval távolították el a kérget, mások kisebb-nagyobb kavicsokat, köveket gyűjtöttek egybe, amiket töltésnek szántak. Az épület mögött szorgos asszonyok, leányok főzték a pityókástokányt, melynek étvágygerjesztő illata meg-megtöltötte a teret. A látottak alapján nem volt kétség, csak lelkes, szorgos, céltudatos emberek keze munkája alatt épül maradandó.

Közösségépítő kalákát szerveztek lelkes önkénteseknek

– Az iskola és annak udvara egy település megtartó ereje, ezért döntöttek úgy, hogy az idén erre a meghatározó térre helyezik a hangsúlyt, és játszóteret építenek, felújítják a focipályát, tanösvényt alakítanak ki, melyen keresztül megtekinthető lesz a helyi vizes élőhely, flóra, fauna, a tanintézethez közeli útelágazásnál parkosítanak, padokat helyeznek el, buszmegállót hoznak létre – ugyanis a megye tömegközlekedési tervében szerepel buszjárat indítása Egerszékre –, valamint egy keresztet is állítanak, mely körül közösségi eseményeket, ünnepeket ülhetnek meg a helyiek, és nem utolsósorban turisztikai, irányjelző táblákat helyeznek ki, valamint a zászlódombot is felújítjuk – tájékoztatott érdeklődésünkre Herczeg Ágnes tájépítész, a kaláka vezetője.

Közösségépítő kalákát szerveztek lelkes önkénteseknek

– Egy emberként mozdult meg mindenki – ezt már Kocsis Erika községmenedzser jegyezte meg érdeklődésünkre. Kifejtette: az önkormányzat oroszlánrészt vállalt a kaláka támogatásában, a polgármesternek, Réti Zsófiának szívügye a fiatalok felkarolása, a falukép, a hagyományok ápolása, de a magánszemélyek és helyi vállalkozások is megmozdultak, a kalákások élelmezésében, elszállásolásában jelentős támogatás érkezett a község minden településéről. A faanyag egy részét a csíkbánkfalvi közbirtokosság biztosította, akárcsak a meghívott előadók szállását. Megtudtuk, mindennap más-más csapat főz – például az egyik nap a Csíkbánkfalvi Idősek Nappali Foglalkoztatójának csoportja – ugyanakkor érdekességként megemlíthető még, hogy vegetáriánus menüt is készítenek, amit a magyarországi kalákások egyik alapembere készít. A községmenedzser rámutatott, fontos, hogy a falvaknak legyenek lelkes elöljárói, mert nélkülük nem történne semmi, ilyen ember Fodor József önkormányzati képviselő, aki összefogja a tanyavilág közösségét, a kaláka megszervezésének egyik alapembere, aki családostól jelen van és munkálkodik az esemény egész ideje alatt.   

A közösségépítő kaláka július 26-án ér véget, amikor 17 órai kezdettel ünnepélyesen felavatják és átadják a megvalósításokat. Aznap délután Szent Anna napja alkalmából szentmisét tartanak a csinódi ökumenikus kápolnában, ahol 15 órától Kutas Attila, a Baranya megyei Boly plébánosa celebrál szentmisét.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!