Hirdetés

Elfogadták Borboly Csaba jelentését

Elfogadta a Régiók Európai Bizottsága Borboly Csaba vidékfejlesztési jelentését – közölte szerdán a Hargita megyei önkormányzat.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Elfogadták Borboly Csaba jelentését
Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A közlemény szerint „a jelentés célja kialakítani azokat az EU-s politikákat, amelyek elősegítik vidéki térségek gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődését a kulturális sokszínűség és kreativitás kiaknázásával”. Mint részletezték, ez a megközelítés a vidéki emberek számára lehetőséget teremt a kulturális tevékenységeken keresztül történő munkahelyteremtésre, az életminőség javítására, a társadalmi összetartozás erősítésére, valamint a vidéki közösségek hagyományainak és értékeinek megőrzésére és népszerűsítésére, ami hozzájárul a vidéki térségek fenntartható fejlődéséhez és élhetőbbé tételéhez.

A közleményben ugyanakkor kitértek arra is, hogy a bizottság plenáris ülésén, most elfogadott jelentés Csák László szakértő és Hargita Megye Tanácsa nemzetközi csapatának együttműködésével valósult meg. Továbbá úgy fogalmaztak: Hargita megye gazdasága olyan hagyományos tevékenységekre támaszkodik, mint a mezőgazdaság, az állattenyésztés és az erdőgazdálkodás, így a kutatók által nagy érdeklődés övezi, és vonzza a nyugalmat és a természettel való kapcsolatot kereső turistákat. „A hagyományos vidéki építmények, tájaink szerves részét képezik. Sajnálatos módon ezek az értékek veszélybe kerülnek a kedvezőtlen integrált fejlesztési projektek miatt”– idézték Borboly Csabát.

Mint írják, a jelentés elkészítésekor a lakosság véleményét is figyelembe vették, az előre meghirdetett kétlépcsős konzultációra beérkező észrevételek és tapasztalatok „segítettek megvilágítani azokat a tényezőket, amelyek hatással vannak a vidéki fejlődésre, a kulturális örökség megőrzésére és a fenntartható gyakorlatok népszerűsítésére, különös hangsúlyt helyezve a biokulturális területekre” – áll a közleményben.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!