Drogteszteket feldolgozó készülékeket kapott a gyergyószentmiklósi rendőrség

Két drogteszteket feldolgozó készüléket adott át csütörtökön délután Hargita Megye Tanácsa a gyergyószentmiklósi rendőrségnek. Ezentúl már három ilyen kaliberű gépezettel rendelkezik a hatóság. 

Hegyi Zsuzsánna
Drogteszteket feldolgozó készülékeket kapott a gyergyószentmiklósi rendőrség
Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Helyszíni sajtótájékoztatón mutatták be a készülékek működését és ismertették a használatát előíró, érvényben lévő törvénykezést is. A gyakorlati tesztelést Melles Elődön, a Hargita Megyei Közrendi Hatóság tagján végezték.

Közben Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke elmondta, hogy 250 ezer lejt költöttek nyolc készülék megvásárlására, ebből kettőt a gyergyószentmiklósi rendőrség rendelkezésére bocsátottak.

– Nem azt kell nézzük, hogy az eszközök milyen kényelmetlenséget okoznak, hanem azt, hogy van egy, sajnos, negatív társadalmi jelenség, egyféle vagányság, felelőtlenség, hogy valaki nem teljesen tiszta fejjel kormány mögé ül. Mi azt szeretnénk, hogy ezt ne tegye senki

– fogalmazott Borboly Csaba a készülékek beszerzését is magában foglaló megyeszintű drogprevenciós kampány kapcsán, melynek részese a megyei tanács mellett a közrendi hatóság is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Elhangzott, hogy a drogteszteket kiértékelő berendezések a rendőrautókban lesznek, és minden olyan esetben használhatók, amikor a járőröző rendőrök úgy ítélik meg, hogy a közlekedésben részt vevőknél a kábítószer-fogyasztás gyanúja felmerül.

Drogteszteket feldolgozó készülékeket kapott a gyergyószentmiklósi rendőrség

„A június 29-én életbe lépett szabályok értelmében, amennyiben a gépjárművezető elutasítja a hallucinogén szerek készülékkel való tesztelését, bevonják a hajtási engedélyét, mindaddig amíg a vérvizsgálati eredmény meg nem érkezik. Ha a teszteredmény negatív, akkor egyértelmű, hogy a gépjárművezető visszakapja jogosítványát, ha pedig pozitív az eredmény, akkor folytatódik a bűnügyi eljárás” – számolt be Nica Nicolae, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főparancsnoka.

Időközben napvilágot látott egy módosító javaslat a törvény kapcsán, mely szerint, ha a pozitív eredményt produkáló drogteszt elvégzésétől számított 72 órán belül nem kapják kézhez a hatóságok a vérmintán végzett laborvizsgálat eredményét, a sofőr visszakapja a bevont jogosítványát.

A főparancsnok, érdeklődésünkre elmondta, hogy a közbeszédből van tudomása neki is a kezdeményezésről, de

amíg erre vonatkozó utasítást nem kapnak, addig az érvényben lévő szabályokat alkalmazzák.

Hozzátette, a gyakorlatban jól jött egyébként ez az intézkedés, mert gyakori volt az a jelenség, hogy a tesztelést visszautasították az autósok. „A gépjárművezetői engedély bevonása viszont esetleges baleseteket akadályozhat meg” – tette még hozzá.  

Mint beszámoltunk róla, a járművezetők közül sokan nem tudják, hogy bizonyos gyógyszerek is pszichoaktív hatásúak lehetnek. Erre a gyógyszer mellé csomagolt betegtájékoztató figyelmeztet. Ha a járművezető ilyen gyógyszert vett be, a rendőrök által a közutakon alkalmazott drogszondák pozitív eredményt mutathatnak akkor is, ha az illető nem fogyasztott kábítószert. Egyébként a gépkocsivezetők és a civil szervezetek tiltakozása nyomán ismét módosította a kormány csütörtökön a közúti ellenőrzéseknél használt alkohol- és drogtesztekkel kapcsolatos, két hete hatályba léptetett közlekedésbiztonsági sürgősségi rendeletet.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!