Hirdetés

Disznóvágás és szövetségerősítés

Testvértelepülésekkel közösen vágtak disznót a hétvégén Csíkszentkirályon. A farsangi időszakot kihasználva, Székely Ernő polgármester, a helyi tanácsosok egy része és az önkormányzati alkalmazottak bújtak köténybe, és a meghívottakkal közösen a munka mellett zeneszó kíséretében el is fogyasztották a disznótoros vacsorát.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Disznóvágás és szövetségerősítés
Fotó: Vlaicu Lajos

A böjtre készülve, mielőtt még elmosnák a húsosfazekakat, kihasználták a farsangi időszak engedte vígságot, és disznót vágtak Csíkszentkirályon, a kultúrház udvarán. A helyi önkormányzati tagok és a hivatal alkalmazottai egyaránt kivették részüket a disznó feldolgozásában és bizonyos részeinek elkészítésében. Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere szerint a disznóvágásnak közösségerősítő szerepe van, ugyanis a testvértelepülésekről érkezetteket is megvendégelték.

– Harmadik alkalommal vágunk disznót testvértelepüléseink meghívottjaival. A lényeg, hogy három különböző országból, de közös érzülettel gyűltünk össze. Jöttek a szlovákiai Krasznahorkaváraljáról, a magyarországi Bakonyszentkirályról, Igalból és Berekfürdőről is vendégek – mondta a polgármester. Kiemelte: a cél egymás szokásainak megismerése, s az esemény a kölcsönös tiszteleten és szereteten alapul.

Csillag Zoltán, Bakonyszentkirály polgármestere a disznóvágás kapcsán kifejtette, több szempontból is jelentőségteljes számukra, hogy eleget tudtak tenni a meghívásnak.

– A Szentkirály Szövetség tagjaként az anyaországból is jött képviselet Székelyföldre, ami a szövetség erősítését is szolgálja, a kapcsolat épülhet és fejlődhet. Sajnos ott, ahol élek, a disznóvágásnak már nincs akkora jelentősége, azaz közösségi jelentősége, mint Erdélyben – mondta a bakonyszentkirályi elöljáró.

Juliny Péter, a felvidéki testvértelepülés képviselője elmondta, Csíkszentkirályt és Krasznahorkaváralját az Andrássy család közös szála kötötte össze, a kapcsolatot a mai napig ápolják, és próbálják mélyíteni azt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!