Hirdetés

Csíkszeredában tartott előadást Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő

Robert C. Castel erdélyi, aradi származású, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő tartott nagy sikerű előadást Csíkszeredában, a Sapientia – EMTE épületében csütörtök délután Világrendváltás – útmutató a 21. századhoz címmel.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 8 perc
Csíkszeredában tartott előadást Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő
Robert C. Castel: az oroszok célja, hogy kifárasszák az ukrán légvédelmet Fotó: Létai Tibor

Az elismert biztonságpolitikai szakértő a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem meghívására látogatott Erdélybe, ahol a hargitai megyeszékhely mellett több helyszínen – Aradon, Nagyváradon, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen – tartott és tart érdekfeszítő előadásokat.

Az 1970-ben Aradon született – 17 éves korában, 1987-ben családjával Izraelbe kivándorolt – Robert C. Castel jelenleg a Neokohn internetes portál főmunkatársa, az Izraeli Demokrácia Intézet tudományos munkatársa. Kutatási területe az aszimmetrikus hadviselés, terrorizmus, geopolitika és a katonai innováció. Kitüntetett háborús veterán, korábban ejtőernyősként és a katonai hírszerzésben, valamint Libanonban és számos más hadműveleti területen szolgált. A rendőrség különleges műveleteiben jártas, magas rangú rendvédelmi tisztviselő, jelenleg a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűnözés elleni küzdelemmel foglalkozik az Izraeli Természetvédelmi Hatóság biztonsági főigazgatójaként, emellett az Izraeli Terrorelhárító Központ tartalékos krízistárgyalója. 2022 decemberében jelent meg a Függőleges koporsó, Az orosz–ukrán háború – mítoszok nélkül című könyve, mely azonnal elfogyott. Második, bővített kiadása 2023 februárjában jelent meg.

Létai Tibor

Robert C. Castelt házigazdaként Lázár Ede, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának dékánja köszöntötte, majd Nagy Benedek, az egyetem Üzleti Tudományok tanszékének a vezetője kérdezte az orosz–ukrán konfliktusról, előzményekről, okokról, nagyhatalmi érdekekről, a különböző hadszínterek pillanatnyi helyzetéről.

A neves biztonságpolitikai szakértő többek között elmondta, hogy az oroszok legfontosabb igénye az volt, hogy Ukrajna ne csatlakozzon a NATO-hoz, és területén ne legyenek nyugati katonai bázisok, Ukrajnának pedig a területi integritása volt prioritás. Elvben egyszerű lett volna a megegyezés „de ez a vonat már elment, a Nyugat vaksága miatt” – mutatott rá Castel. Viccesen megjegyezte, hogy van egy olyan érzése, hogy a NATO már nem létezik, ezt a konszenzus hiányával támasztotta alá. A katonai helyzetet elemezve megjegyezte, hogy Kelet-Európában most két szovjet hadsereg harcol egymással. Beszélt arról, hogy az oroszoknak számottevő előnyük van az ukrán félhez képest – akik viszont a hírszerzésben állnak jól nyugati támogatással. Moszkva célja, hogy kifárassza az ukrán légvédelmet. Nem a területszerzés a cél, hanem hogy felőröljék, ledarálják az ukrán hadsereget. A Wagner zsoldoshadsereg szerepéről is szólt, amit egy orosz hatalmi eszköznek nevezett. Az izraeli szakértő rámutatott a szankciók hatástalanságára is, felhívta itt a figyelmet arra, hogy az ukrán hadigépezet is orosz energián fut. Az érdekfeszítő előadás során volt szó az új világrend kialakulásáról is, amibe Oroszország és Kína is bele akar szólni. Megjegyezte, a nagyhatalmak geopolitikában gondolkodnak.

Az előadót vastapssal jutalmazta a közönség.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!