Hirdetés

Cserép és kockakő

Újrafödik a gyergyóalfalvi római katolikus templomot: Gyergyószék egyik legrégebbi, műemlékként nyilvántartott épületében két évvel ezelőtt belső felújításokat végeztek, most a régi cserepeket cserélik ki a tetőn.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Cserép és kockakő
Folytatódik a templomfelújítás Alfaluban Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Az egyházközségben adakozásra szólították a híveket, emellett a helyi közbirtokosság és az önkormányzat is támogatta a megvalósítást – mondta el érdeklődésünkre Borka Ernő plébános. Hozzátette: mivel a tetőszerkezet jó állapotban volt, csak a cserepek cseréjére van szükség, amit a lehető leghamarabb szeretnének befejezni. A tatarozást erre szakosodott vállalkozás végzi.
A B kategóriás műemlék épületként jegyzett templom belső falait két éve újították fel, kicserélték a padlót, kicserélték a villanyvezetékeket. Már ekkor tervezték az oltárok, az orgona és a szószék restaurálását is, erre vonatkozóan kutatásokat végeztettek a felújítás mikéntjéről – tudtuk meg. 
– A templomhoz tartozó plébániaépület is megérett már a felújításra kívül-belül, erre vonatkozóan készültek már tervek, ezeket azonban a műemlékvédelmi előírások értelmében évente frissíteni kell. Az elkövetkezőkben erre a munkára igyekszünk anyagi alapokat előteremteni – fogalmazott Borka Ernő.
A Szentháromság tiszteletére felszentelt, 13. századi román stílusjegyeket viselő templom környékét is a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően rendezik, az épület körüli tér járdáit kockakővel borítják az önkormányzat finanszírozásával.
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!