Hirdetés

Iskola építését tervezik Gyergyóalfaluban

730 gyermek kezdi ősszel a 2024–25-ös tanévet Gyergyóalfaluban: két évvel ezelőtt ez a szám 670 volt. A népességszám az elmúlt évek születési adatait tekintve növekedik, így egy új iskola építését tervezik a nagyközségben.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Iskola építését tervezik Gyergyóalfaluban
Új iskolát építenek. Biztató demográfiai adatok Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Az 1800-as években épült, legutóbb 2013-ban felújított gyergyó­alfalvi Veress iskola ad otthont a település általános iskolás diákjainak; az épület tágas udvarán ugyanakkor egy multifunkcionális sportterem és egy újonnan épült sportcsarnok is van. Az iskolaépület legutóbbi felújítása után vezették be az előkészítő osztályos oktatást, így már akkor – helyszűke miatt – a napközi épületében, valamint az 5–12. osztályoknak helyet adó épületben működtek az előkészítő osztályok a Sövér Elek Szakközépiskolában. 

– A sportcsarnok megépülésével az 5–12. osztályos diákoknak itt tartják a tornaórákat, a kicsiknek pedig maradt a multifunkcionális sportterem, így az iskolaépületben kialakított tornatermet átalakítottuk két osztályteremmé, valamint két szaktermet összevonva egy harmadik helyiséget is létrehoztunk az előkészítő osz­tályosoknak. Így most bár szű­kösen, de elférünk. Tekintve, hogy az előkészítő osztályok helyigényesebbek – játszósarok és játékelemek is el kell férjenek itt –, hosszú távon ezek a termek nem lesznek megfelelőek

– vázolta a jelenlegi helyzetet Jakab-Bálint Márton iskolaigazgató.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Hangsúlyozta: a 2024–25-ös tanévre 62 előkészítő osztályos tanuló iratkozott be, és bár jövő évben csak két osztály lesz, a születésszámokat tekintve jó néhány évig három előkészítő osztállyal számolnak. 
Az iskola vezetősége és az önkormányzat közösen kereste a megoldást a gyermekek elhelyezésére, több lehetőség is szóba jött, de végül egy új iskola építése mellett döntött az önkormányzati testület. 

– Három osztályterem, il­lem­helyek, tanári szoba és ét­kezőhelyiség szerepel a készülő tervekben, az épületet a Veress iskola udvarán fogjuk felépíteni. Mivel jelenleg nincs olyan pályázati kiírás, amely révén finanszírozást tudnánk szerezni, önerőből kezdjük el 2025-ben az építkezést, bízva abban, hogy időközben megjelenik egy olyan kiírás, amelyre pályázni tudunk. Kölcsön felvételétől sem zárkózunk el, hiszen a község demográfiai mutatói azt jelzik, hogy szükség van egy új iskolaépületre

– fogalmazott érdeklődésünkre Gáll Szabolcs polgármester. 
A községben legutóbb az 1990-es évek végén indult évfolyamonként három osztály, az azt követő években folyamatos gyermeklétszám-csökkenés volt tapasztalható. 

– A község demográfiai alakulása egy új iskola építését igényli: az épülő három tágas helyiséget kifejezetten az előkészítő osztályok igényeinek megfelelően alakítják ki, a másik épületben pedig lesz hely a szaktermeknek és különböző foglalkozásoknak

– vázolta a terveket Jakab-Bálint Márton iskolaigazgató.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!