Régi ár, új rendszer

Adaptálódnak a változó körülményekhez és feltételekhez az újrahasznosítható lakossági hulladék begyűjtése és elszállítása terén a gyergyószéki települések.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Régi ár, új rendszer
Kevesebb szemét. Többféle hulladék gyűjthető szelektíven Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Az országos betétdíjas rendszer bevezetésével és a gyergyóalfalvi hulladékudvar tevékenységének megszűnésével részben átalakul a szelektív hulladék gyűjtésének és elszállításának módja több Gyergyó-térségi településen. A gyergyóalfalvi háztartásokat érintő változásokról sajtótájékoztatón beszélt a település alpolgármestere.
Mennyiségek és arányok tekintetében megyei szinten élen jár Gyergyóalfalu a szelektív hulladék gyűjtését illetően, a 2019 óta működő alfalvi hulladékudvar tevékenysége és az önkormányzat információs kampánya révén.

– 2019-ben 6 százalékról indultunk, a tájékoztatásnak köszönhetően 2023 végére elértük, hogy a hulladék 35 százalékát szelektíven gyűjtsék

– mondta el sajtótájékoztatón Bege László Balázs, Gyer­gyóalfalu alpolgármestere. Hangsúlyozta: apróbb változásokkal a rendszer tovább fog működni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Júniustól bővült a szelektíven gyűjthető hulladékok listája, míg eddig műanyag palackot, mosószeres és tisztítószeres csomagolásokat, alumíniumdobozokat és kartont gyűjtöttek, ezentúl többféle műanyagot – például zsákokat, csomagolásokat – is elszállítanak, valamint az üveg gyűjtése is folyamatos lesz. Hozzátette, a szemét elszállításáért fizetett illeték egyelőre nem változik, továbbra is marad a havi 6 lej/főre fizetett átalánydíj, a havi 8 lejes díj a szemeteskukára, valamint a 60 literes műanyag zsák 4 lejbe, a 120 literes pedig 8 lejbe kerül.
A lakók az eddigiektől eltérő színű zsákokat kapnak majd a szelektív szemét gyűjtésére, ezt az önkormányzat biztosítja. Míg a háztartási szemetet kéthetente, a szelektív hulladékot havonta fogják elszállítani, a pontos időpontokat a község hivatalos oldalán és a képújságban is közlik majd – tette hozzá Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere. Megjegyezte, a hulladék mennyisége jelentősen csökkent, amióta visszaváltó automatát helyezett ki egy magáncég a település központján lévő üzletnél.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!