Hirdetés

Buszsáv és beton elválasztó nélkül

Az eredeti tervek szerint az elmúlt év végére kellett volna befejezni a csíkszeredai Hargita utca teljes felújítását. Ez nem sikerült, a munkálatok átütemezését jóváhagyta a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség, így az átadás új határideje az idei ősz. A terveket is módosították: egy tavaly februári petíciónak eleget téve lemondtak a beton elválasztóról és a buszsávról is.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Buszsáv és beton elválasztó nélkül
Néha hétvégén is dolgoznak, hogy tartani tudják a határidőt a 19 millió lejes projektben. Nem piskóta Fotó: László F. Csaba

A Hargita utca teljes felújítása része az úgynevezett nagy mobilitási projektnek, amit a Regionális Operatív Program keretén belül pályázott meg a csíkszeredai városháza. 

– Eredetileg tavaly de­cember 31-ig teljes mértékben be kellett volna fejezni a beruházást, de tekintettel arra, hogy a Hargita utcai projekt kivitelezését a tavaly áprilisban írták alá (a kivitelező ING Service Kft. augusztusban fogott hozzá a munkához), a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség jóváhagyta az átütemezést, miszerint az elmaradt munkálatokat idén fejezzük be, sajnos az új ciklus rovására, ami azt jelenti, hogy az itt elszámolható költségeket már az új ciklus pénzeiből számolják el

– fogalmazott érdeklődésünkre Bors Béla alpolgármester.


Hirdetés


A munka nemcsak hét­köz­napokon, hanem néha hétvégén is zajlik annak érdekében, hogy határidőre befejezzék a kivitelezést, eddig körülbelül a munkálatok 60 százaléka valósult meg.
Az elöljáróval tett helyszíni szemlénk során a kivitelező cég munkásai a járdák piskótaköveit rakták le. Az 1370 méter hosszú útszakaszon a gépjárműforgalom számára kétszer két sávot alakítanak ki. Némi tervmódosítást követően nem lesznek buszsávok, és az út közepére nem raknak elválasztó elemeket sem, a bicikliutat pedig a szélső sávra festik fel.
Bors Béla emlékeztetett: 2023 februárjában a Hargita utcában működő cégek részéről kaptak egy petíciót, amiben azt kérték, hogy az eredeti, még a korábbi vá­ros­vezetés idején megrendelt tervében szereplő, az út közepére elképzelt beton elválasztó megépítésétől tekintsen el a város, aminek eleget is tettek, ugyanakkor kivették a buszsávot is, a bicikliutat pedig a szélső sávra festik fel annak érdekében, hogy zök­ke­nő­mentesebben tudjanak zajlani a gazdasági tevékeny­ségek az övezetben.
A beruházás teljes összege 18,93 millió lej. Az Európai Unió és a kormány összesen 7,19 millió lejjel támogatja az infrastruktúrafejlesztést, a fennmaradó összeget a város saját forrásaiból biztosítja. Az útnak három fontos kereszteződése van: a Hajnal utcánál és a vasúti felüljáró aljánál körforgalmat alakítanak ki, a Rét utcánál pedig egy kereszteződés lesz. Az említett utcáig az útburkolat megkapta mind a két aszfaltréteget. Kicserélték a közvilágítási hálózatot, az Electrica villamossági vállalattal való egyeztetés eredményeként a kábelek a föld alá fognak kerülni a közeljövőben. Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!