Hirdetés

Bokor Előd: Nem szeretek vonalakkal dolgozni

Az időt és időtlenséget, az emberi emlékezetet és szellemet foglalkoztató kérdéseket boncolgat Bokor Előd – Alpár grafikus kiállítása, melyet szombat este nyitottak meg Székelyudvarhelyen. Az alkotó formalista útkeresését mára a konkrét ellenzése és a vonalak használatának abszolút megvetése jellemzi.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 1 perc
Bokor Előd: Nem szeretek vonalakkal dolgozni
Az alkotások negyedik dimenzió ritmusának egyfajta lenyomatai Fotó: Pál Emil

Rendhagyó kiállításnak lehettek tanúi, akik február 18-án este Bokor Előd – Alpár grafikus tárlatának megnyitóján vettek részt, a székelyudvarhelyi TÉR-ben. Bokor alkotói megnyilvánulásának szerves részét képezi a tér és idő átértelmezése oly módon, hogy egyfajta kohéziót képez az idő és az emléktöredékek jelenléte az alkotás szabadsága és a formalizmus között – ismertette, miközben végigvezetett a képek között. A grafikus szerint az általa létrehozott felületek létjogosultsága korántsem a mondanivalóra és a művészeti tevékenység formális aktusára fekteti a hangsúlyt, sokkal inkább egyfajta ritmusát és folyamatosságát feltételezi annak az életvitelnek, amivel a szemlélő azonosulni tud. Ennek szegmensét képezi a naplószerű alkotások stílusjellege is, ugyanis a maga tónuskontrasztjában –, ami legfőképp a fekete-fehér ellentétezettségéből adódik – dilemmákat és kérdéseket vet fel a kiállítás, viszont ezekre a válaszokat a szemlélőnek kell megadnia.

Pál Emil

A felületklaszterek és halmazok pontjai és pontszerű képződményeinek sokasága, a negyedik dimenzió – az idő – folyamatos mozgását és úgynevezett rehabilitását tükrözik, ami az alkotó és a szemlélő tudatát összekapcsolja, „metszetbe helyezi” – hangzott el a kiállítás megnyitóján. A tárlat kicsivel több, mint öt év munkáját és fejlődését foglalja magába, beleértve a líceumi, egyetemi és az azt követő alkotásokat is.

Pál Emil

A kiállítást Lakatos Gabriella grafikus nyitotta meg számos kérdést megfogalmazva az alkotó stílusával, ambícióival és a kiállítás létrehozásával kapcsolatban, melyek során az alkotó ismertette álláspontjait és értékrendjének kereteit. Bokor egyik meghatározó stílusjegye, hogy nem írja alá munkáit, ugyanis nem szereti, sőt mostanra határozottan mellőzi a vonalak használatát – vallotta. A kiállítás egy audiovizuális performansszal volt egybekötve, ahol a grafikus élőzene mellett mutatta meg, hogyan dolgozik és szüli meg munkáit.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!