Hirdetés

Barlangi mentésre képezték ki az egyesület önkénteseit

Egyhetes kiképzésen vett részt a Gyergyószentmiklósi Hegyimentő Szolgálat hat önkéntese Biharrósán, majd sikeresen letették a barlangimentő-vizsgát – közölte kedden közösségi oldalán a hegyimentő egyesület.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Barlangi mentésre képezték ki az egyesület önkénteseit
Intenzív képzés. Új készségeket sajátítottak el a hegyimentők Fotó: Gyergyószentmiklósi Hegyimentő Szolgálat

Mint részletezték, a képzéseket november 12–18. között tartották meg a Román Barlangimentő Iskola gyakorlati programja részeként. Az intenzív hetes képzés során a résztvevők négy napig a gyakorlófalakon, majd két napig a Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Tehén-barlangban sajátították el a barlangimentési technikákat. A képzés zárónapján a Berni-zsombolyban (-65 m) valódi barlangimentő-gyakorlaton vettek részt, ahol az önkéntesek elsőként építették ki a barlangi mentéshez használt kötéltechnikai vonalat – írták bejegyzésükben.

A hat önkéntes, Ambrus Júlia, András Tibor, Molnár Csaba, Páll Róbert, Deák Csaba és Varga Róbert, sikeres vizsgát tettek, ezzel megszerezték a barlangimentői minősítést. Az elméleti vizsga után hivatalosan is minősített barlangimentőkké válnak. A csapathoz új tag is csatlakozott, Molnár-Csorba Zsolt, aki szintén sikeresen végezte el a barlangimentő-iskolát.
Az egyesület bejegyezésében megköszönte Hargita Megye Tanácsának a támogatást, illetve gratulált önkénteseinek „kiváló teljesítményükhöz és elkötelezettségükhöz a barlangimentési területen”.
 


HirdetésHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!