Hirdetés

Attila sör édes savóból

HN-információ

Második díjjal tértek haza a Sapientia – EMTE hallgatói Temesvárról, a IV. Ecotrophelia Románia, Ökoinnovatív élelmiszer-előállító versenyről. A siker kulcsa ezúttal a világon egyedülálló, 40 százalékban savót tartalmazó Attila, the Drink of Gods elnevezésű sör volt, amelyet két év alatt fejlesztettek ki.

[caption id="attachment_2419" align="aligncenter" width="959"]Az ezüstérmes csapat. Hódító sör Az ezüstérmes csapat. Hódító sör[/caption]

Háromszéki Eszter haromszeki.eszter@hargitanepe.ro Idén Temesváron rendezték meg a IV. Ecotrophelia Ökoinnovatív élelmiszer-előállító nemzetközi verseny országos döntőjét, amelyen 11 romániai egyetemi központ – Iaşi, Kolozsvár, Temesvár, Sucsáva, Nagyvárad, Galac, Nagyszeben, Brassó, Târgovişte, Krajova és Csíkszereda – összesen 19 csapata mérte össze tudását és mutatta be a hallgatók által készített ökoinnovatív termékeket – tudtuk meg a csíkszeredai egyetem docensétől, Salamon Rozáliától. A verseny célja olyan élelmiszer előállítása, ami még nincs piacon, receptjében, technológiájában pedig valami újdonság található, azaz innovatív, illetve ökológiai szempontból kíméli a környezetet, azaz valamilyen mellékterméket vagy az élelmiszeriparból származó hulladékot használnak fel – magyarázta. Az Attila sör esetében ez a melléktermék az édes savó, amelyet csak kis mennyiségben használnak fel a tejpor előállítására, nagyobb részben azonban takarmányként hasznosítják vagy kidobják. Azonban mivel tele van szerves anyagokkal, nagyon környezetszennyező, és jelentős költséget jelent az ilyen szennyvíz megtisztítása – tudtuk meg. Lengyelországban ugyan készítenek savóból sört, de arra még nem volt példa, hogy az előkészített savót és a sörlevet összekeverve, együtt erjesszenek sört – fejtette ki a tanárnő. Hozzátette, hosszú folyamat áll mögöttük, amíg ihatóvá vált a sör, előbb egy barna változattal próbálkoztak, de végül a világosabb mellett döntöttek, amelyet a verseny előtt konferenciákon és más eseményeken kóstoltattak. A versenyen a termékeket élelmiszer-ipari, élelmiszer-minősítési szakemberek és menedzserek értékelték, figyelembe véve a termék eredetiségét, újdonságát, ipari termelési megvalósíthatóságát, érzékszervi tulajdonságait, a csomagolási körülményeket, piaci promócióját, a termék és technológia környezetbarát jellegét és a termékelőállítás üzleti tervét, ezért jelentős dokumentációt is összeállítottak, megtervezték az üveg címkéjét, és még reklámfilmet is készítettek a csíkszeredai diákok. Végül szakmai és tudományos bemutatóból, illetve érzékszervi bírálatból álló megmérettetésen a hallgatók, Bán Delinke, Kolozsi Orsolya, Kuzman Hajnalka, Szőcs Hunor, Tankó György és Vultur Alexandru az Attila, the Drink of Gods nevezetű savós sörükkel a második helyen végeztek. Az Ecotrophelia 2015 Románia verseny győztesei a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem hallgatói, akik októberben, a Milánóban sorra kerülő európai döntőben fogják képviselni Romániát. Arról, hogy piacra kerülhetne-e az Attila sör, Salamon Rozália elmondta, technikai akadálya nincs, csupán befektetőre lenne szükség, illetve egyfajta mentalitásváltásra, hiszen egyelőre a székely emberek elég bizalmatlanok, amikor meghallják, hogy savót tartalmaz a sör.

Kövessen a Facebookon!