Hirdetés

Árus Zsolt szerint a román állam felelős a nagykárolyi botrányért

A nagykárolyi Kölcsey-szobor ügyében is fellép a Székely Figyelő Alapítvány. A szervezet elnöke, Árus Zsolt Gyergyószentmiklóson, sajtótájékoztatón részletezte az eddig tett lépéseket. 

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Árus Zsolt szerint a román állam felelős a nagykárolyi botrányért
Árus Zsolt. A nagykárolyi szoboravatási botrány kapcsán is lakossági fellépést sürget a Székely Figyelő Fotó: Barabás Pál-Hajnalka

Alapos tájékozódás előzte meg, hogy lépéseket tegyenek a Kölcsey-szobor avatásakor történtek kapcsán, de eljött ennek is az ideje, mondta el Árus Zsolt. Mint rámutatott, az avatásra szervezett tüntetés egy nagykárolyi román házaspár kezdeményezésére történt, amely már március közepén elkezdte az uszítást a szoboravatás ellen, ténykedését pedig azonnal felkarolta az úzvölgyi uszító, a brassói fogorvos, Mihai Tarnoveanu, illetve másik három személy, aki több hasonló megmozdulásban társult hozzá.

Árus úgy véli, a szégyenteljes megmozdulásért a román állam tehető felelőssé, az intézményein keresztül.

A tüntetés szervezői ugyanis nem tartották be a gyülekezési törvény előírásait, nem jelentették be a megmozdulást, ráadásul a törvény kifejezetten tiltja, hogy ugyanazon a helyen és időben két esemény is szervezve legyen. A szervezőknek kötelességük lett volna eltávolítani a közrendet zavaró tényezőket, a szervezők és a résztvevők a törvény majd minden előírását nyilvánvalóan megsértették.

– Innen levonható lenne az a következtetés, hogy a kialakult helyzetért ők a felelősek, az ő szégyenük az, hogy a szoboravatás úgy zajlott le, ahogy lezajlott. Bár ebben van némi igazság, érdemes megvizsgálni azok felelősségét is, akik a szoboravatás helyszínét körülvevő kordon másik oldalán álltak.

Törvényt sérteni egy ilyen helyzetben, amikor jelen vannak ugyanakkor és ugyanott a törvénysértők és a rendvédelmi szervek képviselői is, csak úgy lehet, ha a rendőrség és csendőrség nem teszi a dolgát.

Márpedig itt, elnézve a rendezvényről elérhető videófelvételeket, úgy nézett ki, hogy a nagy számban jelen levő rendfenntartók gyakorlatilag tétlenül nézték a törvénysértéseket – mutatott rá Árus Zsolt.

A Székely Figyelő Alapítvány ezek miatt panaszt tett a Diszkriminációellenes Tanácsnál a szervezők ellen, illetve egy csoportos panaszt az ügyészségen bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmények – fenyegetés, felbujtás és uszítás – miatt.

Ugyanakkor petícióban felszólították a csendőrséget, hogy büntessék meg az ellentüntetés szervezőit és résztvevőit. – Ha ezt megtagadnák, akkor bírósághoz fogunk fordulni, illetve fontolóra fogjuk venni bűnvádi panasz benyújtását az illetékes rendőr-, illetve csendőrparancsnok ellen hivatali visszaélés miatt – közölte a jogvédelmi szervezet elnöke. Ugyanakkor biztatja a nagykárolyi magyarokat, hogy közvetlen érintettként maguk is tegyenek panaszokat ebben, ehhez díjmentesen biztosítanak segítséget.

Mint ismert, Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke április 12-én beszédet mondott Kölcsey Ferenc szobrának avatásán a partiumi Nagykárolyban. A köztársasági elnököt és kíséretét több száz ünneplő fogadta a kisváros főterén, az eseményt körülbelül mintegy száz, román zászlókkal és transzparensekkel felszerelt nacionalista tüntető próbálta bekiabálásokkal és énekléssel megzavarni.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!