Hirdetés

Ahol ég a szeretet lángja

Hogyan telik az idősek otthonában a szeretet és a hála ünnepe, amelynek középpontjában szeretteink, a család áll? Hogyan készülnek rá? Mit éreznek ilyenkor az idősek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonában az ünnepek környékén.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 5 perc
Ahol ég a szeretet lángja
Felejthetetlen ünnepi találkozások. Gondoskodás Fotó: Kiss Gabriella

Nyitott kapu és autókkal teli parkoló fogadott a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonában december 23-án. Ki- és beszállingóztak a látogatók, mozgalmassá vált az élet az otthon körül.
Az intézménybe érve karácsonyi zene szólt a folyosókon. Ünnepi dekoráció színesítette az otthon minden zugát: üzenetekkel ellátott adventi kalendárium, girlandok, piros és fehér fények, díszek, kézzel készített jelképes figurák.
Kiss Gabriella, a Szent Erzsébet Idősek Otthonának szakmai koordinátora elmondta, az adventi időszakban az alkalmazottak készítették az ünnepi díszletet, illetve az idősekkel közösen díszítettek fel öt karácsonyfát az otthon több pontján. Az épület teljes mértékben sugározta az ünnepi hangulatot.
Látogatásomkor éppen székely ruhába öltözött vendégekkel volt tele a földszint, nagy volt a nyüzsgés. A gyergyóditrói Búzavirág Hagyományőrző Népdalkör karácsonyi műsorát hallgatták az idősek ezen a napon. Egy több éve ott lakó szépkorú asszony, Juli néni úgy fogalmazott: az előadásuk megható volt, a gyerekek tiszta, őszinte hanggal énekeltek, számára ez is egy ajándék. 

Kiss Gabriella
Vendégek érkeztek színes előadásokkal


Belépve egy szobába, ahol Juli néni is lakik, mosolyogva fogadtak. Az asztalon szaloncukor, kürtőskalács – félretéve az unokáknak! –, a szoba többi részében is ünnepi fények, kisebb karácsonyfa, hógömb díszeleg. A folyosón tartózkodó idősektől is kapok néhány mosolyt, s mivel többször járok az épületbe mint látogató, tudom, hogy itt mindig szeretettel fogadják a vendégeket.
Kiss Gabriellától, a Szent Erzsébet Idősek Otthonának szakmai koordinátorától megtudtuk, hogy az adventi időszakban több síkon is készültek az idősekkel az ünnepre, nemcsak kívül, belül is. 

– Az első és legfontosabb a lélek megszépítése, ami mindenki számára egyéni út, de ennek céljából az otthonban hetente két alkalommal roráté szentmisén vehettek részt az idősek, a szertartást Sajgó Balázs, a Caritas lelki igazgatója és Ft. Csiszér Albert nyugdíjas lelkipásztor végezte. A kápolnát csak a gyertyák fénye világította be, egyre közelebb hozva a lelkünkhöz Jézus születésének fényét. Az idősekkel együtt, az intézmény munkatársaival is részt vettünk a rorátén. A várakozás átjárta az otthonban élő idősek hangulatát. Az intézményben dolgozókkal adventi koszorúkat készítettünk, hetente köré gyűlve az idősekkel
– vázolta az adventi készülődés folyamatát a koordinátor.

Fórika Dóra
Karácsonyi hangulat. Közösen díszítettek


Az ünnepekhez közeledve az időseket több gyerekcsoport látogatta meg. 

– A gyergyószentmiklósi Zenetábor csoportja tartott az időseknek karácsonyi előadást Tusa Debóra vezetésével, hirdetve a karácsony üzenetét. A csoport vezetője felkérte az otthon egyik lakóját, Fejér Antal nyugdíjas kántort, vállalja el a műsorban a „Nagytata” szerepét, ezáltal eljuthatott Gyer­gyócsomafalvára, Gyer­gyószárhegyre és a gyergyószentmiklósi közönség elé is. Anti bácsi szavait idézve, nem volt unokája, de most ajándékba egyszerre még húszat is kapott – mondta az intézmény koordinátora.


Emellett a magyarnóta- és népdalénekes, Oláh Aranka művésznő is fellépett a csoportjával, illetve iskolások is meglátogatták az időseket. 
Ebben az időszakban számos kántáló érkezett a nagyszülőkhöz is, szebbé téve az ünnepet, az idősek otthonának munkatársai az ágyban fekvő betegeket énekelték meg. Karácsony napján, 25-én és 26-án szentmisét tartottak az otthon lakói számára, az egyházi szertartáson gyergyószentmiklósi hívek is részt vettek.

Kiss Gabriella
Vidám hangulatban telt a találkozó

– Az otthon szoros kapcsolatot ápol a Felszegben élő családokkal, akik a roráték ideje alatt is lelkesen vezették az imákat és énekeket
– mondta el lapunknak a koordinátor.


A Szent Erzsébet Idősek Otthonában sem maradhattak el a karácsonyi ételek: az alkalmazottak házias, hagyományos menüket szolgáltak fel, így került az asztalra töltött káposzta és karácsonyi sütemény is.
Holnap tartják az évbúcsúztató ünnepséget az intézmény klubhelyiségében. Ekkor közösen visszatekintenek a 2022-es év eseményeire, majd zenével, kínálkodással, tánccal teszik színessé az ünnepséget. Pénteken a kápolnában tartanak hálaadó szentmisét a híveknek, illetve szilveszter éjszakáján a szolgálatos nővérek szerveznek találkozót az idősekkel – tudtuk meg. 
 

Kövessen a Facebookon!