Hirdetés

Adománygyűjtés afrikai gyermekeknek

Két gyergyótekerőpataki fiatal, Fórika Tihamér és Gyulai Albert indul Budapestről Afrikába október 21-én. Az idei Budapest–Bamako rali adománygyűjtéséhez a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont is társult egy adománygyűjtő kampánnyal.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 1 perc
Adománygyűjtés  afrikai gyermekeknek
Kalandra készen állnak. Várják az adományokat | Fotó: Fórika Dóra Fotó: Fórika Dóra

A Budapest–Bamako rali nehéz, minimálasszisztenciás futam, de nem csak versenyző autókról szól: fő célja az adományozás és az afrikai szegények támogatása. A jótékonysági akcióhoz csatlakozott a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont is, egy adománygyűjtő kampánnyal – tájékoztatott Elekes István, a program felelőse a szombati projektindító sajtótájékoztatón.
A Budapest–Bamako Charity 2022 programban tanszerrel, napelemekkel, számítógépekkel és gyümölcsfákkal segítenek afrikai tanintézeteket. Fórika Tihamér és Gyulai Albert felszerelt tolltartókat vagy olyan laptopokat vár adományképpen, amik használhatók számítástechnika-oktatásra. Ezeket az adományokat a nagy magyar Afrika-kutatóról elnevezett Torday Emil Általános Iskolához, Sierra Leonébe viszik. Mindemellett pénzadományokat fogadnak, hogy az iskolát napelemekkel és iskolabútorokkal láthassák el, illetve folytatódik a verseny évek óta megszokott faültetési programja is, amikor gyümölcsfákat vásárolnak és ültetnek.

Fórika Dóra
A csodajárgány


A versenyzők különleges utazásához képletesen is lehet csatlakozni: az adományozókról egy-egy családi fényképet és egy e-mail-címet is elvisznek a piros Daciával. Október 15-én, a fiatalok indulása előtt nagyszabású autóbemutató és adománygyűjtő körutat szerveznek a gyergyószéki településeket érintve, ahol az érdeklődőknek lehetőségük lesz megnézni a fiatalok által felújított autót, és betehetik az adományaikat. A körút részleteit a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrás Központ Facebook-oldalán közlik.
Fórika Tihamér és Gyulai Albert gyerekkori barátok. A versenyről 2012-ben hallottak először, egy előadáson, még iskoláskorukban. Két székelyföldi férfi történetét hallgatták meg, akik egy 1300-as Daciával utaztak Afrikába. Ez a történet inspirálta Tihamért és Albertet is a versenybe való nevezésre. Egy barátjuknak köszönhetően lettek egy 1310-es Dacia tulajdonosai, amit lassan két éve próbálnak felkészíteni az útra – tájékoztattak a fiúk.
Budapesttől Afrikáig körülbelül két hetet fognak utazni, így a teljes kalandjuk körülbelül egy hónapot ölel fel.

Kövessen a Facebookon!