Hirdetés

A Székely Figyelő Alapítvány érdeme: jogerősen megbüntették Mihai Târnoveanut magyarellenes uszításért

Három évet kellett várni rá, de megérte – jogerősen megbüntették Mihai Târnoveanut magyarellenes uszításért. A magyarokat több ízben nyilvánosan sértegető fogorvos és politikus ellen a Székely Figyelő Alapítvány indított eljárást, sikerrel.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
A Székely Figyelő Alapítvány érdeme: jogerősen megbüntették Mihai Târnoveanut magyarellenes uszításért
Újabb sikeres, magyarellenességgel szembeni fellépésről számolt be Árus Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

A diszkriminációellenes tanácsnál tett panaszt a Székely Figyelő Alapítvány a brassói Mihai Târnoveanu ellen, miután az több alkalommal is a magyarok ellen uszító nyilvános bejegyzéseket tett közzé a közösségi média felületein.

– Három és fél éve kezdte meg intenzív magyarellenes, uszító és provokatív tevékenységét egy brassói fogorvos, aki azóta szervezetet, majd nemrég pártot is alapított. Azóta követjük figyelemmel a tevékenységét, és próbáljuk jó szóval, illetve a diszkriminációellenes tanácshoz és ügyészségekhez benyújtott panaszokkal rávenni, hogy ezt fejezze be.

Jellemző a hazai igazságszolgáltatásra, hogy ennyi idő kellett ahhoz, hogy végre egy ilyen panasz ügyében jogerős ítélet szülessen, ugyanakkor az már pozitívumként fogható fel, hogy ez az ítélet kedvező

– részletezte Árus Zsolt, a jogvédő szervezet elnöke. 

A diszkriminációellenes tanács kétezer lejes büntetést  rótt ki, Târnoveanu a bírósághoz fordult ennek eltörléséért, a jogerős ítélet szerint sikertelenül. 

A büntetés összege nem nagy ugyan, de így is nagy jelentőségű.

– Figyelembe kell venni, hogy ez az első eset, amikor ilyen ügyben megbüntették, mostantól joggal mondhatjuk, hogy visszaeső. Ezért a következő hasonló ügyekben várhatóan jóval nagyobb összegekre büntetik majd – mutatott rá Árus.

A fogorvos hasonló megnyilvánulásai miatt egyébként további tizennégy esetben vizsgálódik a diszkriminációellenes tanács, hat esetben pedig az ügyészség a Székely Figyelő Alapítvány panaszai nyomán. 

Mihai Marin Târnoveanu egyébként a Calea Neamului Egyesület elnöke, aki számos magyarellenes akcióban vett már részt az évek során, például az úzvölgyi katonatemetőben, tavaly pedig Székelyudvarhelyen vonultak fel, a román himnusz napján.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!