Hirdetés

A minisztérium dönt a Márton Áron főgimnáziumi státusáról

HN-információ

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség pozitívan véleményezte és támogatja a Márton Áron Gimnázium kérését, hogy az oktatási intézmény főgimnáziumi besorolást kapjon – nyilatkozta lapunknak Görbe Péter főtanfelügyelő. A Márton Áron Gimnázium kérése a következő időszakban az oktatási minisztériumhoz kerül elbírálásra.

[caption id="attachment_2855" align="aligncenter" width="620"]Főgimnáziumi rangra emelkedhet a csíkszeredai Márton Áron Fotó: Balázs Árpád Főgimnáziumi rangra emelkedhet a csíkszeredai Márton Áron Fotó: Balázs Árpád[/caption]

Pál Bíborka pal.biborka@hargitanepe.ro

Június 15-ig kell a Hargita Megyei Tanfelügyelőség eljuttassa az oktatási minisztériumhoz a Márton Áron Gimnázium kérését, amelyben az iskola vezetősége a tanintézmény főgimnáziumi besorolását kéri. – Elemeztük az oktatási intézmény által benyújtott dokumentációt és pozitívan értékeltük, illetve támogatjuk a kérésüket. Álláspontunkat hivatalosan is megfogalmaztuk, javaslatunkat pedig a tanintézmény kérésével együtt továbbítottuk a tanügyminisztériumhoz – közölte érdeklődésünkre Görbe Péter. A főtanfelügyelő szerint a továbbiakban a tanügyminiszter döntésétől függ, hogy az elméleti gimnázium megkapja-e a főgimnáziumi státust. Amennyiben a tanintézmény kérését a szaktárca elfogadja, a következő tanévtől már az új státus szerinti besorolásban kezdheti a tanévet a Márton Áron Gimnázium. – Több szempontból is előnyt jelentene az iskolánk számára, ha megkapnánk ezt a besorolást. Elsősorban anyagi szempontból, de a gimnázium hírnevének és szakmai elismerésének a szempontjából is fontosnak tartjuk, hogy elnyerjük a főgimnáziumi státust. A gyermeklétszám szerinti központi finanszírozás például a főgimnáziumok esetében nagyobb költségvetést határoz meg – nyilatkozta lapunknak Varga László. A Márton Áron Gimnázium igazgatója szerint az iskola részletes dokumentációt állított össze a főgimnáziumi státus kéréséhez, miután a minisztérium módosította a besoroláshoz szükséges kritériumrendszert és a csíkszeredai elméleti gimnázium is eleget tesz az elvárásoknak. – Igazolnunk kellett az iskola 75 éves múltját, a tanári kar összetételét, ehhez csatoltuk a gimnáziumban dolgozó pedagógusok tudományos publikációit, kimutatást készítettünk az elmúlt három év érettségi eredményéről, illetve a gimnáziumban végzett tanulók életpályájáról, illetve bizonyítottuk, hogy tanintézményünk hozzájárul, sőt fontos szerepet vállal a helyi közéletben – részletezte a főgimnáziumi státus elnyerése érdekében tett lépéseket Varga. Görbe Péter főtanfelügyelő szerint az oktatási minisztérium legkésőbb augusztus végéig ad hivatalos választ a gimnázium kérésére.

Kövessen a Facebookon!