Hirdetés

A kolbász volt a főszereplő

A kedvezőtlen időjárás és az időnként eleredő eső sem szegte a székelykeresztúriak kedvét szombaton, így sokan kilátogattak a Kolbászöltő Fesztiválra. A rendezvényt két év kihagyás után újragondolva, új névvel szervezte meg a helyi önkormányzat.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
A kolbász volt a főszereplő
Jó hangulatban zajlott a munka Fotó: Hadnagy Éva

Benépesült a székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont udvara szombaton, ahol már a kora reggeli órákban elkezdődött a sürgés-forgás. Hét csapat kezdett neki a kolbásztöltő versenynek, de nemcsak kolbászok készültek, hanem a megmérettetés során sós sütemények, levesek, főételek, májas hurkák, és tepertőt is készítettek a csapatok. A disznótoros ételeket nemcsak a készülés folyamatában lehetett végigkövetni, hanem meg is lehetett kóstolni, az ínycsiklandó illatoknak pedig nagyon sokan nem is tudtak ellenállni. A gasztronómiai rendezvény így igazi közösségkovácsoló, kikapcsolódást nyújtó esemény volt a helyiek számára. Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere elmondta, a hagyományos disznótoros rendezvény megnyirbálását a Covid kezdte, majd a térségben tomboló afrikai sertéspestis is rányomta bélyegét, ezért sem tudták megszervezi az elmúlt két évben. Idén megtalálták azt a hivatalos formát, a rendelkezéseket betartva, hogy a hagyományos disznótoros fesztivál helyett egy olyan gasztronómiai versenyt hívjanak életre, amelyen a feldolgozáson van a fő hangsúly.

Hadnagy Éva

– Nagy öröm számunkra, hogy újraindítottuk ezt a rendezvényt, új köntösbe öltöztetve, a disznótoros helyett kolbásztöltő versenyként – mondta az elöljáró.

Hadnagy Éva

A csapatok Székelykeresztúrról és térségéből érkeztek, de a megye távolabbi részeiről, például Gyergyószárhegyről is érkeztek, illetve két magyarországi testvértelepülés – Ajka és Dunakeszi – csapata is megmérettette magát a vetélkedőn, sajátságos ízvilágukkal kápráztatva el a zsűrit és a székelykeresztúriakat egyaránt. A csapatok vágóhídról rendelt állatokat dolgoztak fel, de mivel a sertéspestis miatti korlátozás a vérre is érvényes, ezért azt nem engedélyezték a hatóságok, így a véres hurkák kimaradtak a kínálatból. A csapatok a saját hagyományos technikájuk, ízviláguk alapján igyekeztek elkészíteni ételeiket. A dunakesziről érkezett csapat böllére, Temesvári István elmondta, ők orjas levest főztek, főételnek toroskáposztát készítettek, a kolbász mellett pedig házipecsenyét is kínáltak, amelyet pikáns zöldséges alapon sütöttek, a májas hurkába pedig majoránna, vöröshagyma és pirospaprika is került. Mint mondta, tapasztalataik szerint az új ízeket kedvelik a keresztúriak, hiszen nagyon sokan keresték az általuk készített ételeket. Dunakesziről nyolcfős csapat érkezett, visszatérő vendégként, hiszen a pandémia előtt is gyakran megfordultak testvértelepülésük disznótoros fesztiválján. Egy héttel ezelőtt pedig a keresztúriak bizonyítottak házias ízeikkel Dunakeszin, első helyezést szerezve főztjükkel. A székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895 csapata is versenybe szállt a kolbásztöltőn, standjuknál káposztalélevest, lecsipecsit puliszkával és káposztacikával, töltelékes káposztát, flekkent lehetett kóstolni, de a kötelező kolbász és májas is elkészült.

Hadnagy Éva

Hadnagy Éva

Visszatérő, stabil résztvevői a rendezvénynek, húszfős csapatukat, akárcsak a színpadon, Nagy Levente karmester irányította. A csapatok főztjeit öttagú zsűri értékelte, amely az ízek mellett a tálalást, a csapatmunkát, a pontosságot is figyelembe vette. A felállított színpadon kulturális műsorok váltották egymást, így a jó hangulat biztosított volt az eseményen.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!