Hirdetés

Külföldi habokban

Eljött a nyaralások időszaka. Utazási irodákat kérdeztünk arról, hogy hol szeretik leginkább nyári pihenőjüket tölteni a Hargita megyei lakosok. Kiderült, a legtöbben a tengerpartokat választják vakációjuk helyszínéül, a legkedveltebb és legkeresettebb országok listáját továbbra is Bulgária, Görögország és Törökország vezeti.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 9 perc
Külföldi habokban
Aki teheti, külföldi úti célt választ. Belföldön jellemzően üdülési utalvánnyal fizetnek Fotó: Rátz-Illés Mária

A nyári időszakban leginkább a tengerpari üdülések iránt nő meg a kereslet, egyéni és csoportos kirándulásokat egyaránt kínálnak a betérőknek az utazási ügynökségek. 
– Van, amikor az utazási iroda szolgáltatásait veszik igénybe, de van, amikor csak szállás-, esetleg repülőjegy-foglalásokban kérnek segítséget tőlünk. A nyári időszakban egyértelműen a tengerparti nyaralások iránt van kereslet – tájékoztatott Bihari Márta, a székelyudvarhelyi Hedon Express vezetője. 
Elmondta: Görögország és a hozzá tartozó szigetek nagyon népszerűek, és ár-érték arányban is nagyon jók. A spanyol és olasz árakhoz hasonlítva sokkal kedvezőbbek, megfizethetőbbek, ezért is választják sokan. Az utazási iroda vezetője elmondta, a félpanziós, panziós ellátásokat keresik sokan, de egyre nagyobb az all inclusive ellátás után érdeklődők száma is. 
– Sokak úgy szeretnek pihenni, hogy tényleg csak az édes semmittevésen legyen a hangsúly, ők az all inclusive ellátást keresik, ebben Törökország viszi a pálmát, verhetetlenek. Antalya, Alanya a legkeresettebb célpontok – ismertette a szakember.

A román tengerpart háttérbe került

Néhány éve Bulgária is a nyaralni vágyók egyik kedvelt cél­országává vált, hiszen szol­gáltatásaik, főleg az all inclusve ellátásuk sokkal jobb és olcsóbb, mint a román tengerpart. Bihari Márta szerint éppen ezért nagyon sokan átpártoltak. 
– Mindenféle ellátásuk van, és van is kereslet a félpanziós, szolgáltatások iránt, mert azt mondják az utasok, hogy elegendő és jó a kiszolgálás, de a legtöbben a teljes ellátásos nyaralásokat választják – részletezte. 
Egy középkategóriás bolgár nyaralás a szakember szerint 700 euróba kerül két fő részére. A román tengerpart kicsit háttérbe került, bár a Covid időszaka alatt sokan választották nyaralásuk helyszínéül. 
Elmondta ugyanakkor azt is, hogy tapasztalataik szerint a fiatalabb generációk egyénileg szeretnek utazni, az irodát pedig csak szállás- vagy repülőjegy-foglalás céljából keresik fel. A középkorúak és az idősebb generációk tagjai választják a csoportos kirándulásokat, külföldi és belföldi utak során egyaránt. Mint mondta, buszos, kulturális jellegű, kirándulásokat főként az őszi-tavaszi időszakban szerveznek, hiszen akkor van a legnagyobb kereslet irántuk. 

Itthon csak vakációs jeggyel

A Csíkszeredában található Magda Travel utazási irodában érdeklődve megtudtuk, a legnépszerűbb külföldi úti célok már évek óta Görögország, Törökország, Bulgária, Ciprus és Spanyolország, melyeket július és augusztus hónapokban látogatnak legszívesebben a turisták. Idén újdonság, hogy Ománba is lehet utazni az ügynökség által, ezt is sokan kipróbálják. Akik ősszel és tavasszal kívánnak utazni, általában Egyiptomot választják. Apartmanokat főként kisgyermekes családok, felnőtt gyermekkel utazó családok vagy nagyobb társaságok foglalnak, legtöbben viszont a hotelszobát választják all inclusive ellátással, illetve Görögországban divatos a félpanziós szálláshelyek foglalása.
Belföldön szintén június és szeptember között utaznak a nyaralni vágyók, sok belföldi úticélkérés érkezik hozzájuk, az országhatáron belül leginkább a tengerpartot vagy olyan helyszíneket választanak, ahol van lehetőség wellness ­hasz­­nálatára, de igen népszerű a Du­­na-delta meglátogatása is.
A Christian Tour utazási irodában azt tapasztalják, hogy az idén többen kívánnak külföldre utazni, mint az országhatáron belül maradni. Belföldön főként azok nyaralnak, akik az állam által kibocsátott vakációs jegyeket szeretnék felhasználni a nyaraláshoz.

Külföldi habokban
Illusztráció

Tanácsot kérnek

Egyre távolabbi külföldi tengerpartok a nyaralási úticélok listavezetői, de életkoronként, érdeklődési kör alapján és az anyagi helyzet függvényében nagy eltérést mutatnak a desztinációk. Aki utazási irodához fordul tanácsért és utazásszervezésért, nagyon sok esetben tanácstalanul megy, így nincs könnyű dolguk azoknak, akiknek több szempont figyelembevételével kell tanácsot adniuk. 
– Nagyon sokan úgy érkeznek hozzánk, hogy a nyári szezonban utazni szeretnének. Ilyen esetekben eléggé nehéz dolgunk van, de alapos kikérdezéssel megpróbáljuk megtalálni mindenkinek az ideális nyaralási helyszínt. Az első szempont az, hogy az illető család, pár vagy egyén aktív kikapcsolódásra vagy csendes pihenésre vágyik, ezután következhet az ország kiválasztása, majd a legnehezebb, a szállás foglalása, hiszen itt vannak a legnagyobb buktatók. Érdekes módon az ár az utolsó szempont, ami szerint döntenek a nyaralni vágyók – tájékoztatott a Gyergyószentmiklóson működő Destine Holidays utazási iroda vezetője. 
Vajda Imre elmondta: mivel az ország több városában tartanak fenn utazási irodát, megfigyelték, hogy területenként változnak az utazási célok, Gyergyóból például legtöbben Bulgáriába utaznak nyaralni, de egyre többen választják Törökországot, Egyiptomot és Tunéziát is. A román tengerpart nem túl népszerű, hiszen a szolgáltatások minősége messze elmarad a külföldiekétől és árban sem kedvező, ennek ellenére a vakációs jegyekkel utazók számára gyakori célpont, tudtuk meg az irodavezetőtől. Mindezek mellett van egy olyan társadalmi réteg is, akik 2-3 napos városnézésre, aktív kikapcsolódás céljából utazik valamelyik európai nagyvárosba. 
Az utasbiztosításokról és balesetbiztosításokról érdeklődve Vajda Imre kifejtette: mivel brókercégként is működnek, minden utazónak ajánlják megkötni ezeket. 
– A nyaralni indulók többsége kidobott pénznek tartja ezen szolgáltatások megvásárlását, de mindannyian tudjuk, hogy szükség esetén nagyon fontos, hogy meglegyenek. Aki hónapokkal azelőtt foglal, és valamilyen oknál fogva nem tud mégsem elmenni, visszakaphatja a pénze nagy részét, ha biztosítást kötött, a balesetbiztosítások pedig rendkívül hasznosak, hogyha külföldön kell igénybe vennünk orvosi ellátást – hangsúlyozta az irodavezető.
Vajda Imre további tippeket is megosztott velünk: a „last minute” jelzőt sok esetben marketingfogásként használják a szállodák, olyan esetben is, amikor az ár nem kisebb. A valódi last minute-ajánlatok akkor vannak, amikor lemondás történik, és 2-3 napon belül el lehet foglalni a szállást, nagyon kedvezményes áron. Mindazoknak, akik időben megtervezik a nyaralásukat, az „early booking” elnevezésű kínálatokat ajánlja.
Főként külföldi úticélokat, valamint vallásturisztikai látványosságok megtekintését, zarándoklatokra való utaztatást szervez a Panoráma Turist utazási iroda Gyergyószentmiklóson. 
– Azok a személyek, párok, családok, akik velünk utaznak, jó minőségű szolgáltatásokra vágynak, mind az utaztatás, mind a szállás és étkezés szempontjából, és nem utolsósorban ismerkedni, barátkozni szeretnének – fogalmazott Csibi Gizella, a Panoráma Turist irodavezetője. 
Hozzátette: mindenkinek kötnek utasbiztosítást és a legtöbb esetben teljes ellátást, valamint félpanziós ellátást biztosítanak a csomagajánlatokban. Az iroda szolgáltatásait többnyire a 40-50 éves korosztály veszi igénybe, természetesen akadnak kivételek is, egészen fiatalok és a nyugdíjas éveiket utazással színesítők köréből. 

Tudósított: Boncina-Székely Szidónia, Hadnagy Éva, Kovács Andrea



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!