Iskolafelújítás rohamtempóban

Teljesen felújítják a szé­kely­ke­resz­tú­ri Zeyk Domokos Technológiai Líceumot. A munka a monumentális épület különböző részein egy időben zajlik, erre a szűkös határidő miatt szükség is van.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Iskolafelújítás rohamtempóban
Bőven van tennivaló. Építenek, újítanak Fotó: Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala / Fb

Januárban kezdtek hozzá a tényleges munkához, jelenleg pedig több síkon halad a kivitelező vállalat a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceum felújításával. A nagyszabású beruházás értéke meghaladja a 15 millió lejt, amelyet a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által, EU-s finanszírozásból valósítanak meg, ugyanakkor Székelykeresztúr önkormányzata is legkevesebb négymillió lejes önrésszel járul hozzá a korszerűsítéshez. Nemrég terepszemlét tartott az iskola épületében Koncz Hunor János polgármester, aki elégedett volt a látottakkal. 
– Örömmel láttuk, hogy egyre több szinten zajlik a teljes körű felújítás. A felső szinten lévő termek fokozatosan újulnak meg, de nagy erőkkel zajlik a tető felújítása, a cserepek cseréje, az új bővítések alapozása és építése. Bízunk abban, hogy a vakációs időszakban még nagyobb erővel tud majd tevékenykedni a kivitelező – fogalmazott a polgármester. Elmondta, bár kisebb fennakadásokkal kénytelenek megküzdeni, ennek ellenére jó ütemben halad a munka. A teljes felújítás során megerősítik a falakat, kicserélik a nyílászárókat,  új, a mai követelményeknek megfelelő kazánházat alakítanak ki, továbbá, korszerűsítik a fűtés- és villanyhálózatot, ugyanakkor liftet is beszerelnek az iskola épületébe. Koncz Hunor János hozzátette, bár elég nehéz tartani a POR-pályázatok határidejét, amelyeket még az előző kiírásban nyertek el, de minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy év végéig felmutassák az utolsó számlát is. 

Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala / Fb
– Az uniós pénzek elszámolásához év végéig el kell költeni az elnyert összeget, hiszen amennyi marad, azt önrészből kell kifizessük és nem mindegy, hogy mekkora összeggel emelkedik az amúgy sem kevés négymillió lejes önrész – vélekedett az elöljáró. A külső és belső korszerűsítési munkálatok mellett a szaklaborokat is új eszközökkel látják el. 
– Nemrég az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) alapjaiból finanszírozott támogatásra pályázott a város, amelyben az iskolának új bútorzatra pályáztunk, illetve tanműhelyeket, szaklaborokat újítanánk fel, és digitális eszközökkel is felszereljük az iskolát, hogy ezzel is hozzájáruljunk a szakoktatás minőségének növeléséhez, és vonzóbbá váljon a tanintézet a diákok körében – részletezte Koncz Hunor-János polgármester. Hozzátette, a teljes körű felújítást jövő év közepére kell befejezzék, és bíznak benne, hogy tartani tudják a megszabott határidőt. A műemlék épület sokáig gyermekotthonként működött, miután azonban visszakerült önkormányzati tulajdonba és a Zeyk Domokos Technológiai Líceum otthonává vált, még nem esett át hasonló nagyszabású felújításon. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!