Hirdetés

Korszerűsítik a borszéki forrásokat, köztük négy műemléket

Öt forrás korszerűsítésének tervei készültek el Borszéken, így még idén elkezdik a munkát: elsőként a Kossuth-forrás újul meg, majd a többi, műemlék besorolású építmény tatarozása is elkezdődik. A széles körű gyógyhatással rendelkező források mindegyike látogatható jelenleg.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Korszerűsítik a borszéki forrásokat, köztük négy műemléket
A borszéki Lázár-forrás. Hamarosan rendbe teszik Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Mind az öt forrás megújítására elkészültek a tervek, megkaptuk az engedélyeket, így a turisztikai főidény végén elkezdjük a munkát a Kossuth-forrás lebontásával és újraépítésével – mondta érdeklődésünkre Mik József, Borszék polgármestere. 
A Boldizsár- vagy Madonna- (3-as), a László- (5-ös), a Lázár- (6-os), a Kossuth- (10-es) és a Petőfi- (11-es) forrásokat a helyi önkormányzat 15 évre kapta meg használatra az Ásványvizek Országos Társaságától (SNAM).

– Az átvétellel törvényes alapot biztosítottunk a felújításnak, ez idő alatt a források tisztítását és karbantartását is az önkormányzat végzi

– hangsúlyozta az elöljáró, hozzáfűzve, hogy a Kossuth-, a Lázár-, a László- és a Boldizsár- (Madonna) források műemlék besorolásúak, ezért ennek megfelelő engedélyeket kellett kiváltaniuk a tatarozáshoz. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A Kossuth-forrásnál végzendő munkát ősszel kezdik, és várhatóan jövőben fejezik be, a tervek szerint 2025-ben a többi forrás is sorra kerül, ezek esetében kisebb beavatkozásokra van szükség. A projekt összértéke kétmillió lej. 
A megújítandó források mindegyike látogatható, vizük számos gyógyhatással rendelkezik. A borszéki ásványvizek többnyire kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos típusúak, némely forrás magasabb nátriumtartalommal rendelkezik. Ivókúrában az emésztőszervi megbetegedésekben, máj-, vese-, hólyag- és epebántalmak­ban szenvedőknek, cukorbetegeknek, vérszegényeknek ajánlott a vizük, de hatásosak elhízás esetén is. Fürdőkúrában mozgásszervi panaszokra, ízületi és izomfájdalmakra, valamint a vérkeringés javítására javallottak.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!