Hirdetés

Az államvizsga kihívásai

Nemcsak a humán- és társadalomtudomány szakos hallgatók boncolgatnak érdekes államvizsgatémákat, hanem a közgazdaságtanosok is. Ezúttal Boda Zsófia harmadéves könyvelés és gazdálkodási informatika szakos hallgatót kérdeztük szakdolgozata témájáról és az egész munkafolyamatról, annak velejáróiról.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Az államvizsga kihívásai
Boda Zsófia Fotó: Boda Zsófia arvhívumából

– Kérlek, mutasd be pár szóban az államvizsga-dolgozatod témáját! Jelenleg munkád melyik fázisában tartasz? 

– Az államvizsgám témája Magyarország és Románia gazdasági felzárkózásának összehasonlítása, a két ország versenyképességének mérése a nemzetközi összehasonlítások módszertanának tükrében. Vizsgálom az általam választott két ország egyensúlyi helyzetét és növekedését, amelyből le tudom vonni a következtetést: melyik ország versenyképesebb. A dolgozatomat a gyakorlati résszel kezdtem, adatokat gyűjtöttem, ábrákat szerkesztettem, jelenleg az ábrák értelmezésénél és feldolgozásánál tartok.

– Honnan merítettél ötletet a témaválasztáshoz?

– Tavaly kutatást végeztem a Tudományos Diákköri Konferenciára a pénz értéke és a pénzügyek kezelése kapcsán. Az volt a tervem, hogy ebből a témából kiragadok egy részt, és azt dolgozom ki részletesebben, abban mélyítem el a tudásomat. Néhány konzultáció után azonban a vezető tanárommal, dr. Lázár Ede dékán úrral mégis ez a téma körvonalazódott. 

– Hogy érzed, bármikor fordulhattál segítségért a témavezető tanárodhoz?

– Igen, eddigi munkám során bármikor fordulhattam vezető tanáromhoz. A dékán úr felajánlott egy kitűnő lehetőséget, hogy az államvizsgatémám kapcsán a legtöbbet tanuljak, így részt veszek az MNB tehetséggondozó programjában, ami rengeteg segítséget és elméleti tudást nyújt. Több tucat szakmai könyvre tettem szert, amiből a vezető tanárom segítségével kiszűrhetjük a leghasznosabb információkat.

– Kihívást jelentett számodra az időbeosztás? Nagyjából mennyi időt vett igénybe a dolgozatod elkészítése?

– Jelenleg is dolgozom az államvizsgámon. Az időbeosztás a gyengém, és – bár több mint fél éve hozzákezdtem – az intenzív munka az utolsó hónapra maradt. Eddig megengedhettem magamnak, hogy az információgyűjtéssel, a kutakodással töltsem az időt, a neheze azonban most jön, amikor tartalmas, koherens és átlátható dolgozatot kell összeállítanom.

– Mi okozta számodra a legnagyobb nehézséget? Hogyan sikerült azt megoldani?

– A dolgozatom témája számomra nagyon érdekes, és így nehéz kizárólag a lényegre fókuszálni. Gyakran elkalandozom olyan területekre, melyek nem annyira fontosak a dolgozatom szempontjából. Tehát nekem az jelent nehézséget, hogy kiválasszam, végül mi kerüljön bele a dolgozatomba. Ennek megoldásában is segítséget nyújt a vezető tanárom.

– Mit gondolsz, a jövőben hasznát tudod venni a kutatásodnak a szakmai előmeneteledben? Mik a terveid a sikeres államvizsga után?

– Könyvelést és gazdálkodási informatikát tanulok három éve, és a jövőben is közgazdászként szeretnék elhelyezkedni, ezért úgy gondolom, a dolgozatom minden részét fel tudom használni a jövőben. Valószínűleg nem konkrétan Románia és Magyarország összehasonlítását fogom vizsgálni, hanem a dolgozat elméleti és gyakorlati részéből tudni fogom, milyen fontos mutatók határozzák meg egy ország gazdasági helyzetét. Mit kell figyelembe vennem, nemcsak makroszinten vizsgálódva, hanem akkor is, ha befektetni szeretnék, megtakarítanék, vagy akár vállalkozóként is.

Pünkösti Mónika



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!