A konteóktól a Pinterestig

Rohamosan közeledik a szakdolgozatok leadási határideje. A társadalomtudomány szakosok is érdekes témákban készítik az államvizsgára szánt dolgozataikat. Többek között írnak rendezvényekről a Pinterest világában, illetve készül vizsgadolgozat a Covid–19-járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletekről is. A hallgatók próbáltak olyan témákat választani, melyek nemcsak aktuálisak, de érdeklődésüket is felkeltik.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
A konteóktól a Pinterestig
Folyamatban az államvizsga-dolgozat készítése Fotó: Takács Áron

A korábbi lapszámunkban bemutatott humán szakos hallgatók államvizsga-dolgozataihoz hasonlóan a társadalomtudományok területén is érdekes témákat fejtenek ki a végzősök. Takács Áron kommunikáció és PR szakos diák tájékoztatott, milyen témában készíti szakdolgozatát. Megemlítette egyben választásának okát is. 
– A Covid–19-járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletekről írom a szakdolgozatomat. Főként azért döntöttem a téma mellett, mert a konteók témája napjainkban is aktuális, sokat vitatott – mondta Áron. Hozzátette: a szakdolgozat megírása összetett feladat, több lépésből épül fel. Rengeteg türelem és kitartás szükséges a megírásához, ugyanis időigényes feladat teli kihívásokkal.
– A legnagyobb kihívást számomra az összeesküvés-elméletek felismerése és elemzése jelenti, de természetesen éppen ettől is lesz érdekes a dolgozatom –fejtette ki Áron.
Az általa elmondottakkal elsőévesként én is egyetértek, hiszen előző félévben ebben a témában írtam vizsgadolgozatot. Valóban több szakaszból épül fel egy dolgozat, jelen esetben az államvizsga-dolgozat elkészítése. Több kritériumnak is eleget kell tennie ahhoz, hogy sikeres eredményt kaphassunk. A témából adódóan ez változhat, ugyanis mindig az adott téma határozza meg, hogyan is épül fel a végső munkánk.
– Az én dolgozatom több részből épül fel. Az elméleti háttérrel kezdődik, amelyben a szakirodalmakban megtalálható információkat mutatom be, majd következnek az általam kiválasztott összeesküvés-elméletek. Ezeket bemutatom és elemzem – vázolta Áron a szakdolgozata tartalmi felépítését.
A nehézségek és kihívások mellett különböző érdekes dolgokat fedezhetünk fel, amelyek hasznosak lesznek a közeljövőben. Minden egyes témában más és más érdekesség bukkanhat fel. Éppen ezért is fontos az ilyen jellegű munka a hallgatók számára. A téma hatására mélyebb kutatások születhetnek. Mindenki mást talál érdekesnek, hiszen más az érdeklődési körünk is. 
– Számomra a legérdekesebbek a témában maguk a konteók. Az, hogy a társadalmunkban milyen magyarázatok születnek egy úgymond új és rejtélyes jelenség – mint például a Covid–19 – megmagyarázására – számolt be Áron lelkesedéssel.
Fontos megemlíteni, hogy a dolgozat elkészítéséhez nagyban hozzájárul a vezető tanár hozzáállása is. Ezért is jó olyan témát választani, amely azon tanár szakterülete, akivel együtt szeretnénk dolgozni. Áron kimondottan szerencsésnek mondhatja magát, hiszen vezető tanára, dr. Bodó Julianna egyetemi professzor mindenben mellette áll.
– Rendkívül segítőkész, mindenben számíthatok a támogatására – mondta Áron.
A végzős hallgatók igyekeznek minél jobb munkát elkészíteni, ahogyan azt megtudhattam. Számukra most van az utolsó hajrá, pár héten belül már ballagnak is. Témáik egytől egyig különböznek, hiszen minden egyes személyt más és más kérdéskör érdekel. Van, aki például a Pinterest világán belüli rendezvényekről ír. Elsőévesként izgalmas volt számomra betekintést nyerni, mivel is jár az államvizsga-dolgozat elkészítése. 

Demény Barbara
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!