Hirdetés

Talán velük mennének a vébére

Nem problémamentes a romániai jégkorong-vá­lo­ga­tott felkészülése a szom­baton kezdődő Divízió I/A világbajnokságra. Nagyon kevés információ lát napvilágot, és ami kiszivárog, az sem túl biztató. Rengeteg játékos nem fogadta el a behívót.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 5 perc
Talán velük mennének a vébére
A papírforma szerint Litvánia lenne legyőzhető ellenfél, de tavaly ez sem sikerült Fotó: iihf.com/archív

Szombaton Olaszország ellen megkezdi világbajnoki szereplését a romániai jégkorong-válogatott a Divízió I/A világbajnokságon, amelynek Nottingham a házigazdája. Annak ellenére, hogy néhány nap van még a kezdésig, és minden bizonnyal legkésőbb ma a csapat el kell utazzon Nagy-Britanniába,  kevés információ lát napvilágot a kerettel és a felkészüléssel kapcsolatban.
A tavalyi, Ljubljanába feljutásért utazó, ám leszereplő válogatott keretből biztosan hiányozni fog sérülés miatt Albert Zagidulin és Roberto Gliga a Brassói Coronától. Ugyanakkor információink szerint a Csíkszeredai Sportklub honosított csatára, Jevgenyij Szkacskov, valamint Ferencz-Csibi Róbert, Részegh Tamás, Rokaly Szilárd és Rokaly Norbert nem vállalta a tornát, míg a Gyergyói HK két sportolóját, Tranca Danielt és Kozma Zsoltot a klub nem engedte el a tornára.  
A válogatottat, ahogy megszokhattuk, Julius Pénzes fogja irányítani, akivel január elején hosszabbítottak szerződést. Ő pedig hozta magával a másodedzői posztra honfitársát, Norbert Javorcikot – miután Góga Attila szintén nem lesz ott Nottinghamben –, illetve Nelu Alexet. A keret nagyon foghíjas a nagyon erős mezőnyben. Kapusposzton az egész szezon alatt gyenge teljesítményt nyújtó Polc és Tőke található, ugyanakkor információink szerint Adorján Örs is meghívót kapott, bár sérüléssel küszködik.
A legnagyobb hiányosság a hátvédsorok. Elég csak megnézni, hogy Berdila, Hil­de­brand, Jemelianenko és Raszulov a román bajnokságból érkezik. A csatárok szintjén is nagyon rossz a helyzet, hiszen gyakorlatilag a legértékesebb játékosok nem vállalták a tornát, aki igen, az kiegészítő ember csapatában.
A válogatott, számtalan hiányossága mellett, ráadásul úgy utazik el Nottinghambe, hogy felkészülési mérkőzést nem is játszott. Mindezek tükrében a csoportban való bentmaradás az évszázad csodája lenne, hiszen Július Pénzes egy olyan keretet kell irányítson, amely a Divízió I/B csoportban sem biztos, hogy megállná a helyét, nemhogy egy olyan mezőnyben, amelyből Olaszország, Nagy-Britannia és Lengyelország biztosan a feljutásért küzd, de a sötét lónak számító Dél-Korea is ott van az élmezőnyben. Talán Litvánia lett volna legyőzhető, akiktől a tavalyi szlovéniai vébén is vereség lett a vége egy jóval erősebb kerettel, amely utolsó lett a csoportban, és csak a nemzetközi szövetség döntésének volt köszönhető, hogy maradtak ezen értékcsoportban.

A bővített romániai keret az elitprospects.com alapján
Kapusok: Patrik Polc, Tőke Zoltán (Brassói Corona), Adorján Örs (Bukaresti Steaua).
Hátvédek: Catalin Berdila, Hildebrand Szabolcs, Jevgenyij Jemelianenko (Galaci VSK), Bors Huba, Pavlo Boriszenko (Corona), Farkas Tamás, Salló Alpár, Gecse Hugó (Csíkszeredai Sportklub), Timur Raszulov (Steaua).
Csatárok: Cășăneanu Eduard, Fodor Csanád, Péter Balázs (Sportklub), Mircea Constantin (Galac), Csergő Hunor, Andrei Dan Filip, Adrian Irimia, Péter Zsolt (Steaua), Gajdó Balázs, Kovács Mátyás, Vasile Andrei (Corona), Molnár Zoltán, Molnár Zsombor (Háromszéki Ágyúsok).
Szakmai stáb. Vezetőedző: Julius Pénzes. Másodedzők: Norbert Javorcik, Nelu Alexe.
A Divízió I/A vb műsora
Szombat: Lengyelország – Litvánia (14.30), Románia – Olaszország (18.00), Dél-Korea – Nagy-Britannia (21.30).
Vasárnap: Románia – Litvánia (14.30), Nagy-Britannia – Lengyelország (18.00), Olaszország – Dél-Korea (21.30).
Május 2., kedd: Románia – Dél-Korea (14.30), Olaszország – Lengyelország (18.00), Nagy-Britannia – Litvánia (21.30).
Május 3., szerda: Dél-Korea – Lengyelország (14.30), Litvánia – Olaszország (18.00), Románia – Nagy-Britannia (21.30).
Május 5., péntek: Románia – Lengyelország (14.30), Litvánia – Dél-Korea (18.00), Olaszország – Nagy-Britannia (21.30).
A romániai válogatott találkozói az AntenaPlay online platformon keresztül követhetők élőben.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!