Hirdetés

Eső után ihatatlan

Az évben már kétszer értesítette arról négy udvarhelyszéki községben a fogyasztóit a Harvíz, hogy az általuk szolgáltatott víz nem felelt meg a törvényben rögzített előírásoknak. A problémát – mint kiderült – egy elavult vízmű okozza, de ennek felújítására és egy teljesen új vízmű létrehozására is megvannak már a tervek.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 7 perc
Eső után ihatatlan
Gyakran zavaros a víz néhány udvarhelyszéki településen. Árkedvezménnyel próbálják kárpótolni az ott lakókat Fotó: László F. Csaba

Idén már kétszer is előfordult, hogy négy udvarhelyszéki községben és a hozzájuk tartozó falvakban a vezetékes víz nem volt fogyasztásra alkalmas. Korábban február végén és most április közepén is értesítette a Harvíz Rt. a fogyasztóit, hogy Fenyéd, Máréfalva, Zetelaka és Oroszhegy községben ideiglenesen az általuk szolgáltatott víz túl zavaros, és a minősége nem felel meg a törvényben rögzített előírásoknak. Lapunk a közösségi oldalakon több fogyasztó panaszát észlelve feltérképezte a probléma okát, illetve lehetséges megoldását, amire mint kiderült, már nem kell sokat várni.
A probléma első számú forrása az ivói vízmű, ami jelenleg tizenegy település vízszolgáltatásáért felelős, de már elavultnak számít, és jelentős mértékű esőzéskor nem tudja ellátni a feladatát.
– Az ivói vízmű utcai kutaknak az ellátására épült még 2004-ben, mára kissé elavultnak számít, technológiája nem tudja a magas zavarosságú nyersvizet hatékonyan tisztítani – nyilatkozta lapunk megkeresésére Lányi Kinga, a Harvíz Rt. sajtószóvivője. A zavaros víz problémája viszont időszakos, elmondása szerint nagyobb esőzésekkor és a tavaszi olvadás okozta megnövekvő vízhozam miatt alakul ki. Lányi Kinga ugyanakkor megjegyezte, nemcsak az időjárás az egyetlen tényező, ami zavarossá teszi a vízműbe beáramló vizet, hanem a fakitermelés is.
– A kitermelőknek gyakran kell patakon átvontatniuk a rönköket, amivel a mederben áramló vizet felzavarják – mutatott rá. Lányi Kinga szerint nem a vízműbe beáramló vízhozam mennyisége, hanem a minősége okoz gondot, naponta ugyanis 1200 m3 vizet kezelnek az ivói vízműnél, ezt pedig nem haladja meg a falvak vízigényét. Kérésünkre beszámolt a falvak vízfogyasztásáról: Zetelaka községnek 260 m3, Fenyédnek 150 m³, Máréfalvának 110 m3, Tibód és Szé­kely­szent­ki­rály településnek 120 m3, Ülke, Szé­kely­fan­csal és Székely­szent­tamás falunak pedig 100 m³ a napi vízigénye, a szóban forgó vízmű összesen 6300 személy vízfogyasztását biztosítja naponta. 

Illusztráció
A zavaros víz hamarosan nem fog problémát okozni Lányi szerint, mivel uniós projektnek köszönhetően teljesen átalakul a vízhálózat.
– A Nagy Infrastruktúra Operatív Projekt (POIM) európai uniós alapokból finanszírozott programban tervezik az ivói vízmű teljes átalakítását, aminek a pályázata és a megvalósítási terve jelen pillanatban minisztériumi jóváhagyásra vár – ismertette. Mint mondta, a tervek szerint egy teljesen új vízművet építenének a zeteváraljai víztározónál, ami Ivó és Ze­te­vár­alja kivételével az összes említett település vízellátását fogja biztosítani, így az ivói vízmű csak a megnevezett két települést fogja ellátni. – Az óriásprojekt-menedzsment és műszaki felügyelet közbeszerzése lejárt, megvan a nyertes is, decemberben kezdjük a munkálati szerződések kiírásának a meghirdetését – zárta Lányi, aki szerint mind a szolgáltatási, mind a kivitelezési szerződést csak a pályázat jóváhagyását követően írják alá.
Lapunk a problémás időszak számlázására is rákérdezett, ennek kapcsán Bogáti Csaba, a vállalat igazgatója kifejtette: minden olyan napra, amely során a víz minősége nem volt megfelelő, a fogyasztók 30%-os kedvezményt kapnak. Az igazgató szerint a projekt kivitelezéséig annyit tudnak tenni, hogy figyelik a vízminőséget, és a törvény szerint értesítik a közegészségügyet, illetve az önkormányzatokat, ha a víz minősége nem felel meg a hatályos előírásoknak.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!