Hirdetés

Diákszemmel a hungarikumokról

A regionális döntő egyetlen csapataként jutottak tovább a gyergyóalfalvi diákok az Értékeink nyomában hungarikum-vetélkedő harmadik fordulóján. A Sövér Elek Szakközépiskola hetedik osztályos diákjai most a Kárpát-medencei döntőre készülnek, a magyar értéktár megismerésével, a helyi értékek felkutatásával, megismertetésével foglalkoznak.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Diákszemmel a hungarikumokról
Kiemelkedő eredményt ért el a Gyer Jó csapata Fotó: Gál Adél

A legmagasabb pont­szám­mal végzett a Gyer Jó! csapata a Ko­vászna Me­gyei Művelődési Központ által koordinált vetélkedő harmadik fordulójában, Sep­si­szent­györ­gyön: a jelen lévő tíz csa­pat­ból így ők jutottak tovább a Balatongyörökön szervezendő Kárpát-medencei döntőbe, a Mű­velődési és Közoktatási Minisztérium szervezésében. 
A szombati regionális dön­tőn kimagasló tudással és felkészüléssel voltak jelen az alfalvi diákok, amelyet megelőzött két online forduló.
– Az első fordulóban egy hungarikumokról szóló kvíz megoldása mellett bemutatkozó filmmel készültek a diákok, a második fordulóban a kvízjáték mellett három helyi érték bemutatására törekedtünk – mondta érdeklődésünkre Gál Adél felkészítő pedagógus. Hangsúlyozta: a gyergyóalfalvi intézmény tanulói immár negyedik alkalommal vettek részt hungarikum-ve­tél­kedőn, így szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen az előző generáció tudása és tapasztalatai is a rendelkezésükre áll a felkészülésben.
A hetedik osztályos diákok – Dezső Sára, Gál Boróka, Gál Brigitta és Vargyas Csongor Huba – olyan helyi értékeket kutattak, amelyekre méltán büszkék a gyergyóalfalviak: a község területén elhelyezkedő Nyíres természetvédelmi terület bemutatása, a csíksomlyói búcsújárás helyi vonatkozásai, valamint Bartók Béla és Kodály Zoltán alfalvi gyűjtéseinek megelevenítése volt a céljuk.
– A sikerhez hozzátartozik a tény, hogy a részt vevő tanulók számára nem voltak idegenek ezek a témák, ismerik értékeinket, néptáncolnak, nyitott szemmel járnak a közösségben. Alapos elméleti tudásra is szükségük volt a sikerhez, 87 hungarikum van jelenleg, amelyekről részletes ismereteik vannak – hangsúlyozta Gál Adél. 
A Gyer Jó! csapat a regionális döntőben való részvételért a Kovászna Megyei Művelődési Központ jóvoltából kétnapos kirándulást nyert Vajdahunyad-Gyulafehérvár-Torockó útvonalon, hogy még több ismeretet szerezhessen a magyar értéktárról.
A diákok jelenleg a döntőre készülnek, bár a feladatsorokat még nem ismerik, az a tervük, hogy Mátyás király szellemi örökségét fogják bemutatni a Balatongyörökön június 1-2-án szervezendő döntőn. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!