Hirdetés

Élesben gyakorolni a nyelvet

Újraindult március elején az angol klub a Sapientián. A heti egyalkalmas foglalkozást a Care2Travel helyi non-profit egyesület szervezi. A hallgatók elmondása alapján az egyesület önkéntesei által tartott tevékenység kiegészíti a tanórák anyagát, és lehetőséget nyújt az angol beszédkészség fejlesztésére.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Élesben gyakorolni a nyelvet
A hallgatók és önkéntesek. Fókuszban a sztereotípiák Fotó: Takács Rita

A Care2Travel Egyesület önkéntesek fogadásával, illetve kiküldésével foglalkozik. Az ide érkező önkéntesek megpróbálják kivenni részüket a közösségi életből. Egyik feladatuk, hogy társalgási klubokat szervezzenek, ahol a közösség tagjai idegen nyelvet tanulhatnak, ezáltal új embereket és kultúrákat ismerhetnek meg, tudtuk meg Marlene Ostertag önkéntestől.
– A Sapientia – EMTE Csík­szeredai Karán az angol klub a koronavírus-járvány okozta kihagyás után március elején indult újra. Jelenleg Lisa Haberbosch önkéntes társammal irányítjuk. A foglalkozásokat csütörtök esténként, 19 órától tartjuk – fejtette ki Marlene.
Hozzátette: mindegyik alkalomra külön témával készülnek, amelyet az est folyamán megbeszélnek, és amelyhez kapcsolódó játékokat, feladatokat hoznak. Persze, a fiatalok körében népszerű mémek sem maradhatnak el.
– A klub célja, hogy a résztvevők angoltudását fejlesszük azzal, hogy beszélgetünk egymással. A diákoknak lehetőségük van olyan kultúrákba betekinteni, amelyekkel nem találkoznak mindennap az utcán. Itt senki nem nevet ki senkit, ha nem beszél helyesen, minden jelenlevőnek az a célja, hogy fejlessze az angoltudását, és minél több dolgot megtanuljon a világról, amelyben élünk – hangsúlyozta az önkéntes.
Az önkéntesek lelkesedését a részt vevő hallgatók is osztják.
– Eddig kétszer vettem részt a klubfoglalkozáson, nekem nagyon tetszik. Szerintem nemcsak azoknak hasznos, akik angol szakra járnak, hanem azoknak is, akik szeretnék kipróbálni magukat a világban. Jól jön ez a lehetőség, ahol lehet gyakorolni. Fogok még jönni, egyértelműen – mondta Lázár Andrea, könyvelés és gazdálkodási informatika szakos hallgató.
Hasonló véleményen van Márton Fanni-Bíborka, közélelmezési és agroturisztikai mérnök-menedzser szakos diák is, aki múlt csütörtökön szintén a második alkalommal vett részt a foglalkozáson.
– Én is nagyon hasznosnak tartom, mert itt, az angol klubban nemcsak sablonosan tanulunk, mint az egyetemi órákon vagy a középiskolában, hanem szabadon, kötetlenül. Ugyanakkor más kultúrákat is megismerünk, barátokat szerzünk, a nyelv konkrét használatát gyakoroljuk. Természetesen fogok még jönni, a csütörtök délutánom szabad, szóval szívesen csatlakozom – osztotta meg tapasztalatait Fanni.
A legutóbbi alkalom Balló Marika, román nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom szakos hallgatónak is nagyon tetszett, és nem csak azért, mert egyetért Fannival és Andreával abban, hogy a klub fejleszti az angoltudását.
– Nagyon tetszett a mai alkalom, mert ezt a sztereo­típiás témát én ajánlottam, amikor először voltam. Nagyon jó, hogy olyan témákról beszélünk, amiket mi adunk meg. Természetesen én is szeretnék még jönni – emelte ki Marika.
Marlene és Lisa véleménye szerint nagyon jó látni, hogy a hallgatókat érdekli a klub, és szívesen járnak. Lelkiismeretesen készülnek a klubokra, örülnek a visszatérő és új résztvevőknek egyaránt. Érdekes témákat boncolgatnak, melyeket gyakran maguk a hallgatók javasolnak. Szó volt a disztópiákról és utópiákról is, ezen a csütörtökön pedig a személyes fejlesztésről fognak beszélni. Népes jelenlétre számítanak.

Takács Rita



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!