Hirdetés

Itt a csemeteültetés ideje

Márciusban, amikor a föld már nem fagyos, elkezdődhetnek a kerti munkák, ilyenkor van a csemeteültetés ideje. Azt, hogy mire kell figyelni a fiatal fák megvásárlásától kezdve egészen a földbe helyezésükig, és az azt követő időszakban hogyan kell gondoskodni róluk, Pap Loránd kertészmérnököt, gyümölcsfaiskola-tulajdonost kérdeztük.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 5 perc
Itt a csemeteültetés ideje
Széles választék. Őshonos és modern fajok Fotó: Hadnagy Éva

Pap Loránd 2009-ben végzett a Sapientia – EMTE marosvásárhelyi kirendeltségén, kertészmérnök szakon, majd a diplomaszerzést követően 2010-ben alapította meg vállalkozását. Nyikómalomfalván működteti gyümölcsfaiskoláját, öthektáros területen.
– 2012-ben indítottam el a termelést néhány ezer darabbal, mára már öthektáros területen gazdálkodunk, nagyon sok, több mint 80 fajtát szaporítunk – ismertette. Mint mondta, tavasszal és késő ősszel van a csemeteültetés időszaka. Az első késő ősszel, október végétől kezdődik. Ennek oka, hogy előbb meg kell várni, amíg a leveleiket lehullatják a fák, hogy ki lehessen termelni a csemetéket és értékesíteni lehessen. Mindaddig lehet csemetét ültetni ősszel, amíg a talaj le nem fagy, magyarázta. Tavasszal, a talaj kiolvadását követően lehet ismét elkezdeni a csemeték ültetését, ami általában április közepéig, a rügyek pattanásáig tart.
– Amikor már kezdenek zöldbe borulni, már sokkal kisebb az esély arra, hogy megfoganjanak a csemeték - fogalmazott Pap Loránd.

Fontos a minőség

Nagyon fontos a csemeték minősége a siker érdekében.
– A faiskolából kikerült csemetéknél nagyon fontos, hogy legyen egészséges a gyökérzete és a felső szára, vagyis a föld feletti része – mondta a szakember. Erre mindenképp érdemes odafigyelni vásárláskor. Mindezek mellett fontos, hogy az adott faiskola, ahol a csemetéket nevelték, rendelkezzen megfelelő minősítéssel, származási engedéllyel, legyenek bevizsgálva a gyümölcsfák a növényvédelmi hatóságnál, ahol kiszűrik a különböző vírusok és baktériumok okozta megbetegedéseket – részletezte.

Szakszerű ültetés

– Az ültetés azzal kezdődik, hogy kijelöljük a területet, ahová szeretnénk, hogy a fák kerüljenek, és felmérjük, hogy körülbelül hány csemetére van szükségünk – jegyezte meg elöljáróban a szakember. Mint mondta, a hagyományos gyümölcsfajtáknak (különösen a vad vesszőre oltott alma) nagy növekedésük lesz, így nagyobb térállásra kell őket ültetni. Ez kb. 5-6 méteres távolságot jelent a csemeték között. A modernebb gyümölcsfajtáknak, amelyeket általában intenzív termesztésre szánnak, elég a 4 x 4 méteres sor- és tőtávolság.
A talaj minősége is igen fontos annak érdekében, hogy megfoganjanak a csemetéink. Amennyiben az nem a legjobb minőségű, érdemes kicserélni az ültetőgödörben a földet. A gyümölcsfacsemetéknek általában 70 x 70 cm-es átmérőjű és mélységű gödröt kell ásni. A gödör aljába lehet istállótrágyát is rakni, amelyre a jobb minőségű termőföld kerül, majd maga a csemete.
– Miután visszatakartuk a gödröt, benne a csemetével, érdemes kicsit felfelé meghúzni a fákat, hogy a gyökereket ezzel is lefelé irányítsuk. Meg kell taposni a fa körül a földet, úgymond kitányérosítani a helyet körülötte, hogy a csapadék a fa töve köré gyűljön, majd alaposan meglocsolni – közölte. Mint mondta, a gyökér fölött van az oltási, úgynevezett szemzési pont, ami egy dudor, az épphogy ki kell látszódjon a földből. Ha a csemete mellé támasztókarót is teszünk, akkor azt még a gödör visszatakarása előtt érdemes mellé helyezni, hogy utólag ne sértsük meg a gyökereket. Kiemelte, ültetés után nagyon fontos a csemeték visszametszése is. – Az egy szál vesszőknél, amelyeknek nincsenek oldalágai, úgy metsszük, hogy amekkora törzset szeretnénk, arra rászámolunk még 5-6 rügyet, s az fölött vágjuk el. Ezekből a rügyekből fejlődik ki majd a korona. Ha van oldalága a csemetének, akkor azokat kb. 20 cm-re visszavágjuk, s azzal máris alakítjuk a koronaformát – avatott be a részletekbe Pap Loránd.
Az ültetést követően heti rendszerességgel érdemes meg­locsolni a csemetéket, jó alaposan, sok vízzel, hogy átázhassanak a gyökerek. – Első évben, főleg nyaranta, amikor nagy melegek vannak, ajánlott gyakrabban locsolni, mert a felső kb. 30 cm-es talajréteg nagyon kiszárad, és még abban vannak a gyökerek, így csak sínylődik, de ha megkapja a jó vízellátást, akkor jól tud fejlődni a csemeténk - ismertette.

Termővé érett gyümölcsfák

Az elültetett csemeték általában harmadik, negyedik évre válnak termővé, de olyan fajta is van, amely már első évben termést hoz. Ezek a korai termések azonban nagyon megerőltetőek a fiatal fáknak.
– Le kell szedni róluk a gyümölcsöt, ha látjuk, hogy elindult rajtuk, mert ez az első két évben nagyon leterheli a fát. Az első években az a legfontosabb, hogy kialakítsa a hajtásrendszerét, termőfelületet építsen magának – mondta Pap Loránd. A fiatal fák általában három, négy évre kezdenek el teremni, de a hagyományos fajtáknak ennél jóval több időre, akár kilenc évre is szükségük van, hogy termővé érjenek.
– Az itteni őshonos fajták, mint pl. a pónyik, batul, kisasszonyalma, a nyári almák, nagyobb fát is növesztenek és hosszabb élettartalmúak. A modernebb fajták, amelyek az utóbbi száz évben kerültek be a termesztésbe, és nagyüzembe is előszeretettel használják, általában hamarabb és intenzívebb termést hoznak, nagyon jó minőségűek, de legtöbb 30 éves élettartalmuk van.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!