Hirdetés

Akár a beporzás is veszélybe kerülhet

A mezőgazdaságban használt szerekről gyakran hallani, hogy akár sokkal nagyobb károkat is okozhatnak természetünk szempontjából. Egy ilyen kutatásról számol be dr. Parkinson, melyben azt vizsgálták, hogy ezek a szerek milyen módon befolyásolják a méhek egészségi állapotát.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
Akár a beporzás is  veszélybe kerülhet
Fotó: Domján Levente

Az utóbbi években egyre gyakrabban lehet hallani a mezőgazdaságban használt rovarölő szerek méhekre gyakorolt káros hatásairól. Számos tanulmányt és kísérletet végeznek a világ minden táján, ahol arra keresnek választ, hogy milyen károsodást okoznak ezek a vegyszerek, és milyen úton hatnak a méhcsaládokra.
Az egyik ilyen tudományos cikk szerint Rachel Parkinson és munkatársai eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítják a bizonyítékok sorát, miszerint a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.
A növényvédő szereket gyártó vállalkozások, az ezt képviselő szakmával együtt, még mindig nagyon nehezen fogadják el, hogy sok esetben valóban kárt tudnak tenni akár a méhek életében is. Pedig ezeket az állításokat már a 90-es évtől igyekeznek bebizonyítani a kutatók, hogy ezek a szerek mekkora és mennyi negatív hatással lehetnek a rovarok, többek között a méhek egészségére. Az, hogy ezek a szerek még mindig a forgalomban maradhattak, annak tulajdonítható, hogy nagyon alacsony koncentrációban használják fel a területeken, így a tesztek nem mutatnak heveny méreghatást.
Az, hogy a méhek idegrendszerét károsítják bizonyos szerek, a kutatók azzal is alátámasztották, hogy ezekben az esetekben a méhek nem képesek egyenes vonalban haladni. E kutatásokat részletes statisztikai elemzések támasztják alá, és bebizonyosodott, hogy a méhek agyának abban a részében a legnagyobb az idegsejtek elhalása, ahol a vizuális ingerek feldolgozása folyik. A jövőre nézve dr. Parkinson azt nyilatkozta, bizonyítékot szeretnének találni, hogy ezek a tünetek érvényesek a repülő méhekre is. Ezáltal pedig, ha a méhek nem tudják ellensúlyozni ezeknek az anyagoknak a kártékony hatását, veszélybe kerül a beporzás folyamata.

Zöldi IstváN,
Hargita Megyei Méhész Egyesület 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!