Hirdetés

Csomafalván folytatnák az építkezést

Elfogadta a finanszírozó hatóság a gyergyócsomafalvi Csalóka Óvoda építésének új kivitelezési tervét, így nemsokára az önkormányzat kiírhatja a közbeszerzési eljárást a munkálatok elvégzésére. A beruházás összértéke időközben három és fél millió lejről több mint tízmillió lejre emelkedett, jelentős önrésszel, így a helyi önkormányzat alternatívákat keres a legelőnyösebb finanszírozásra.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Csomafalván folytatnák az építkezést
Keresik a megoldást a munkálatok folytatására Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A gyergyócsomafalvi önkormányzat 2019-ben nyert uniós pályázatot a Csalóka Óvoda – az egykori községháza – korszerűsítésére. A munkálatok el is kezdődtek, viszont a terv hiányosságai miatt az önkormányzat kénytelen volt szerződést bontani a kivitelező céggel, így a munka 2021-ben leállt. Ekkor törvényszéki szakértői felmérést, valamint statikai szakvéleményt is készíttetett az önkormányzat, majd az épületre ideiglenes tető került, hogy megvédje a falakat. Bár a munkálatok tervezője akkor vállalta, hogy ingyenesen aktualizálja a dokumentumokat, ez nem történt meg a közel egyéves határidő lejártáig, így újabb értékes hónapokat veszített az önkormányzat a pályázati határidőből. A szerződésbontás után a helyi tanács másik tervezőirodát bízott meg azzal, hogy az épület jelenlegi állapotából kiindulva folytassa a tervezést. 
– A finanszírozási hatóság most elfogadta az új kivitelezési tervet, a munkálat közbeszerzési eljárása elő van készítve és márciusban kiírjuk azt, remélhetőleg április végére meglesz az új kivitelező – számolt be közösségi oldalán Márton László Szilárd polgármester. 
Érdeklődésünkre elmondta: arra keresik a megoldást jelenleg, hogyan lehet a megnövekedett költségeket úgy optimalizálni, hogy minél kevesebb háruljon a helyi önkormányzatra. 
A beruházás eredeti értéke 3 millió 500 ezer lej volt 800 ezer lejes önrésszel: ez 10 millió 351 ezer lejre emelkedett, jelentősen megnövelve az önrész arányát is. Az összeg tartalmaz minden kifizetési tételt, nemcsak a munkálatok értékét.
– A pályázat még aktív ebben az évben, 2023 végéig rendelkezésünkre áll a támogatás, valamint a 64-es sürgősségi kormányrendelet szerinti kormánytámogatás is, amit az építőanyagok árának emelkedése miatt adnak az uniós pályázatokhoz, de még így is szinte csak egy résztámogatás szintjére csökken a jelenlegi uniós támogatás – hangsúlyozta Márton László Szilárd. 
A gyergyócsomafalvi önkormányzat jogi úton kéri vissza a tervezésre kifizetett összeget, annak kamatjait, az állapotmegóvás érdekében végzett munkálatok és a szakértői jelentések ellenértékét is; az ügyet a Hargita Megyei Törvényszék tárgyalja.
Az 1907-ben épült egykori községházában a munkálatok elkezdéséig óvoda működött: a pályázat révén korszerű, négy csoportból álló óvodaépületet terveznek, teljes körű berendezéssel és didaktikai felszereléssel.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!