Hirdetés

A tiltás nem prevenció

Törvénnyel tiltaná az állam a kiskorúak közterületen való dohányzását, azt remélve, hogy ezzel visszaszorítható az egyre fiatalabb korban elkezdett káros szenvedély gyakorlása. A szenátus által már elfogadott törvénytervezet kapcsán annak jártunk utána, hogy a tiltáson túl milyen módozatai vannak a prevenciónak társadalmi szinten, mi a szerepe az oktatási intézménynek és a családnak a káros szenvedélyek, pótcselekvések megelőzésében.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
A tiltás nem prevenció
Az első slukk előtt. Az egészségtudatos életmód kialakításával és fenntartásával megelőzhető Fotó: Veres Nándor

Mindannyian láttunk már iskolák előtt, buszmegállókban, parkokban csoportosan dohányzó fiatalokat, akár kora reggel, a tanítás kezdete előtt. Bár törvény tiltja a kiskorúak szeszes itallal és dohánytermékkel való kiszolgálását, kevés az a kereskedelmi egység, ahol ezt be is tartják, s a megvásárolt dohány közterületen való elszívását sem tiltotta eddig jogszabály. Egy új törvénytervezet által ez megváltozhat, de kérdés, visszaszorítható-e ezáltal a dohányzás, vagy csak új terekbe költözik majd.

Tiltás helyett oktatás

Bár a törvénytervezet kapcsán fontos, hogy állami szinten foglalkoznak a problémával, a tiltás nem jelent prevenciót, hiszen éppen a kamaszok azok, akik az életük minden területén tiltólistákkal találkoznak, nem ijednek meg egy újabbtól. A megelőzési tevékenység az oktatással kell kezdődjön, minél fiatalabb korban, amikor tudatosítjuk a gyermekekben, saját életkoruknak megfelelően, miért nem jó kipróbálni a cigarettát vagy akár más, függőséget okozó szereket – osztotta meg tapasztalatait a témában dr. Siklódi Boglárka tüdőgyógyász rezidens, a Pontis Egészségügyi Szervezet tagja. Kifejtette: bár köztudomású, hogy egyre fiatalabb korban találkoznak a gyermekek a káros szerekkel, a dohányipari innovációk még előbbre hozták ezt az életkort, így a függőség kialakulásának veszélye is sokkal nagyobb. – Az elektromos cigaretták, ezen belül az elf bar elnevezésű termékek főként a 10-12 évesek körében elterjedtek, sokan ártalmatlannak tartják őket, hiszen nem büdösek, vattacukorízük van, nem köhögtetik meg őket, és több terméken még az is fel van tüntetve, hogy nem tartalmaz nikotint. Viszont a nikotinmentesnek mondott termékek nagyon nagy százaléka a kutatások alapján tartalmaz nikotint, és az sem igaz, hogy ártalmatlan vízgőzt bocsátanak ki. Bár termékenként nagyban változik az összetétel, az olajos anyagok, ízesítők nagyon mélyre jutnak a tüdőben, és hosszú távú hatásokat ugyan még nem tudunk leírni, de az amerikai használók között már kimutattak egy, az elektromos cigaretták által okozott tüdőkárosodást – ismertette az egyre elterjedtebb elektromos cigaretták hatásait dr. Siklódi Boglárka. A nikotinfüggőség egyre fiatalabb korban való elterjedése magában hordozza azt is, hogy sokkal nehezebben lehet letenni azt – hangsúlyozza a szakember. – Az agyunk huszonöt éves korunkig fejlődésben van: az eddig tartó időszakban sokkal érzékenyebb a káros anyagokra, így sokkal valószínűbb a függőség kialakulása eddig az életkorig, már kevés használat után is, ugyanakkor a leszokás is nehezebbé válik. Bár általában csak a tüdővel foglalkozunk, és a tüdőrák veszélyét hangsúlyozzuk a dohányzással kapcsolatban, ezenkívül legalább tizenegy másfajta daganatos megbetegedést befolyásol közvetlenül vagy közvetve a cigaretta, megháromszorozva azok előfordulását.
A dohányipari innovációkról, amelyek főként a fiatalabb korosztály tagjai között népszerűek, keveset tud az orvostudomány, de még kevesebbet a szülők, ami nagyban befolyásolja a prevenciót, az óvatosságot is: nem tudjuk tartani a lépést a folyamatosan megjelenő újdonságokkal.
– A most felnövekvő generációk sokkal nagyobb megpróbáltatásoknak vannak kitéve, mint elődeik, és sokkal korábban, mint azt az életkori sajátosságaik természetszerűen hoznák. Egy projekt keretében végeztünk felmérést 2015-2016-ban, és azt láttuk, hogy a dohányzás kipróbálásának ideje előrejött 11-13 éves korig, szemben a tíz évvel azelőtti eredményekkel, amikor még 14-18 éves korukban gyújtottak rá először. Bár hivatalos, friss adataink nincsenek, az elektromos cigaretták térhódításával még korábbra, a kisiskolás évek elejére tehető a szerhasználat kipróbálásának időszaka – mondta el érdeklődésünkre András Gabriella iskolai tanácsadó.

László F. Csaba
Kulcsfontosságú lenne a hozzáférés minimálisra csökkentése

Mit tehet a szülő? 

– A prevencióban kulcsfontosságú tényező a hozzáférés minimálisra csökkentése – hangsúlyozta András Gabriella, hozzátéve, hogy ebben a szülőknek van különösen fontos szerepük, akárcsak az egészségtudatos életmód kialakításában és fenntartásában. – Emellett mögé kell nézni annak is, mi készteti a gyermeket arra, hogy káros anyaghoz nyúljon. Általában valamit remél tőle, mindig van egy hiány, amit pótcselekvéssel vagy szerrel tölt be. Itt lehet szülők és oktatók segítségével olyan tevékenységeket behozni a gyermekek életébe, amelyek lehetőséget adnak a feszültség levezetésére, és örömforrást biztosítanak: ha ezekből válogathat, és van kihez, mihez fordulnia bánatában, egyre kevesebb igénye lesz a pótszerekre – ez az igazi prevenció. Bár több évfolyamban végigvittem a BBTE szociológia tanszéke által kidolgozott prevenciós projektet, hosszú távú hatásait nem ismerem. A munkám során igyekszem elérni, hogy a gyermekek tudatosan gondolkodjanak saját testükről, azt értéknek tekintsék, vigyázzanak rá, ne ártsanak neki – hangsúlyozta a több mint két évtizede iskolai tanácsadóként dolgozó András Gabriella.

Más formában a megelőzésről

Megtanulni nemet mondani címmel dohányzás- és drogprevenciós interaktív kiállítást indított útjára a fiatal orvosokból álló Pontis Egészségügyi Szervezet. A középiskolásoknak szóló ismeretanyag formabontó módon beszél a függőségekről: vizuális és hangeffektekkel, sokkoló videókkal, az elrettentés nem titkolt céljával juttatja információkhoz a fiatalokat. A tavaly elindított kampány idén folytatódik, nemcsak középiskolákban, hiszen a pedagógusok visszajelzései alapján sokkal kisebb korosztályokban érdemes elkezdeni a megelőző tevékenységeket.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!